szerző:
hvg.hu

Ma még dolgozik, holnap elég a Szaturnusz légkörében a Cassini, amely 7 új holdat fedezett fel és a tervezettnél 9 évvel hosszabban tudott működni.

Ma még küld egy csomó fotót a Cassini űrszonda a Szaturnuszról és holdjairól, majd kikapcsolja a kamerákat, és szeptember 15-én belemerül a Szaturnuszba. A légkörben meteorként fog felizzani valamikor magyar idő szerint 14 óra körül, és elég. Az MTA emlékeztet: ezzel zárul a többször meghosszabbított élettartamú Cassini Nagy Fináléja, amelynek keretében 22-szer megkerülte a Szaturnuszt, és berepült a bolygó és a gyűrűje közötti sávba is.

A Cassini 1997-ben indult a Földről, 2005-ben ért a gázbolygóhoz. Küldött szondát a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titan felszínére is, és végül a tervezett 2008 helyett 2017-ben fejezi be pályafutását. Összesen 294 keringést hajtott végre a bolygó körül, 653 gigabájt adatot küldött, 7 új holdat fedezett fel a bolygó körül, 453 ezer képet csinált, adatai alapján 3900-nál több publikáció készült. A Szaturnusznak most 62 holdját ismerjük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!