szerző:
hvg.hu

Mindegy, hogy asztali számítógépről, okostelefonról, tabletről vagy egyéb okoseszközről van, ha Bluetooth-képes, akkor máris sebezhetővé vált. Sok milliárd készülék érintett világszerte.

Az Armis Labs nevű biztonsági cég kutatói BlueBorne összefoglaló néven emlegetik azt a nyolc egyedi sebezhetőséget, amelyek a rövid hatótávolságú, vezeték nélküli Bluetooth-protokollt tudják kihasználni a támadáshoz. Mivel a Bluetooth általában az operációs rendszerekkel kapcsolatos jogosultságokkal működik, nem jelent túl nagy nehézséget a hacker számára, hogy átvegye az irányítást egy kiszemelt eszköz felett, majd utána hozzáférjen az ahhoz csatlakozó készülékekhez is, és így akár egy vállalati hálózat kényes adataihoz is hozzáférhetnek.

Azonban nemcsak ez a probléma, hanem az is, hogy akár egyetlen érintett eszköz továbbadhatja a fertőzést az irodában a többi bluetoothos eszköznek. Mindez észrevétlenül történhet, és bár a támadáshoz viszonylag közel kell lenni a kipécézett készülékhez, nincs szükség semmiféle interakcióra az áldozattal – állítják a szakemberek. Azt is hozzáteszik, hogy mivel a vállalatok nem figyelik az eszközkapcsolatok ilyen típusát, nem tudják megakadályozni a támadást.

©

Ilyesfajta „kimutathatatlan” hibák sok milliárd eszközt érinthetnek, mindegy, hogy linuxos vagy windowsos számítógépről, androidos vagy iOS-es mobilkészülékről van szó, bár még mindig az androidos eszközök, illetve a régebbi iPhone-ok, iPadek a legkiszolgáltatottabbak. Még az olyan jó nevű telefonok is érintettek, mint a Google Pixel vagy a Samsung Galaxy márkájú készülékek.

Az Apple ugyan befoltozta a rést az iOS 10-ben, ami azért megnyugtató, mert ilyen operációs rendszer fut az iOS-es eszközök 89 százalékán, viszont még mindig milliószám vannak olyan régebbi eszközök veszélyben, amelyek már nem kaphatták meg ezt a rendszert, például az iPhone 4s, szóval azok a mobilok, amelyek iOS 9.5.3-at vagy régebbi verziót futtatnak.

Szerencsére sok szoftver- és hardvergyártó már áprilisban értesült a problémáról, és meg is történtek a javítások, így az újabb telefonok, tabletek és számítógépek biztonságban vannak. S hogy a régebbiek tulajdonosai mit tegyenek? A legjobb, ha kikapcsolják a Bluetootht.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!