szerző:
hvg.hu

A keddi iPhone-bejelentés legkínosabb pillanata az volt, amikor az iPhone X arcfelismerése csődöt mondott. Azóta kiderült, szó sem volt erről, a telefon a lehető legjobban végezte a dolgát.

Egy kicsit a sötétbe ugrott az Apple akkor, amikor lecserélte a Touch ID.t a Face ID-re, azaz az ujjlenyomat-olvasót az arcfelismerésre. De ezt meg kellett tennie, hiszen az iPhone X-en nincsen helye Home gombnak, ujjlenyomat-szkennernek. Persze a Face ID is egy egészen egyedi azonosítást használ, több mint 30 ezer (láthatatlan) pontot vetít az arcra, így azonosítja az új TrueDepth kamerának köszönhetően, szóval igazán megbízható.

Elvileg nem hibázhat és nem is hibázott kedden sem, amikor az iPhone X bemutatójának legkínosabb mozzanatára került sor. Úgy tűnt, nem ismeri fel Craig Federighi alelnököt, és kétszeri sikertelen próbálkozás után jelkódot kért. Még jó, hogy volt egy tartalék eszköz, amellyel már nem volt gond, szóval folytatódhatott a bemutató.

Persze hogy pillanatok alatt szétspriccelt a neten e kínos közjáték híre, a címek nem kímélték sem az Apple-t, sem a Face ID-t. Érthető, hogy az Apple-nek lépnie kellett. A Yahoo-nak adott nyilatkozatából fény derül mindenre, a lényeg: a telefon nem hibázott, tökéletesen működött. Az történt ugyanis, hogy a bemutató előtt jó pár ember kezében megfordult a szóban forgó iPhone X, akik kézbe vették nem tudták, hogy a Face ID megpróbálja azonosítani őket. Oldani persze csak akkor oldotta volna fel a telefont, ha regisztrált felhasználót észlel.

Mivel nem Federighi nézett a telefonba, az eszköz hibás próbálkozásokat könyvelt el, és ugyanaz történt, mint amikor egy arra illetéktelen többször ráteszi az ujját a Touch ID-re az iPhone 7-nél, a rendszer átmenetileg letiltja a biometrikus azonosítást, és jelkódot kér.

Persze egyszerűbb elkerülni azt, hogy „véletlenül” megérintsük az ujjlenyomat-olvasót, mint figyelni arra, nehogy illetéktelenül a TrueDepth kamera hatósugarába kerüljünk. Persze az sem mindennapos dolog, ami az Apple-rendezvényén történt, hogy olyan sokan vesznek kézbe egy telefont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!