szerző:
hvg.hu

A kannabisz elbutíthatja a fiatalabb drogosokat, idősebb korban viszont, mint most kiderült, javíthatja a memóriát. Alkalmas továbbá több betegség tüneteinek ellensúlyozására.

Egy partidrogtól, az ecstasytól remélnek áttörést a poszttraumás stressz szindrómában szenvedők kezelésében. Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélye alapján jövő tavasszal elkezdhetik a klinikai kísérleteket a szakmai körökben MDMA-ként ismert amfetaminszármazékkal. A varázsgombák hatóanyagát, az LSD-hez hasonló hatású hallucinogént, a pszilocibint is gyógyszerként vetnék be, mégpedig a súlyosan depressziós betegek szorongásos tüneteinek a kezelésére.

Ezek a hírek csak a laikusokat lephetik meg, a pszichoaktív szereknek ugyanis legtöbbször gyógyító hatásuk is van. A sebészeten évtizedekig a kokain volt a leghatékonyabb helyi érzéstelenítőszer, a morfium származékait pedig manapság is széles körben használják fájdalomcsillapításra. Más szereket váltakozó sikerrel alkalmaznak. Az utcán speedként ismert amfetaminszármazék a hiperaktív figyelemzavaros gyerekek kezelésében máig az első számú választás, bár fogyasztószerként és antidepresszánsként megbukott.

A „fű”, „zöld”, „gyom” (angolul: weed) néven is emlegetett marihuána körültekintőbb megítélését szakemberek az 1990-es évek második fele óta szorgalmazzák. Hogy mire lehetne jól használni, arról olvashat a HVG e heti számának Tech+tudomány rovatában.

Boldogkői Zsolt Tech

Biztató kísérlet: a kannabisz visszafordíthatja az agy öregedését

Az elmúlt hetekben a világsajtó címlapsztoriként tárgyalt egy tanulmányt, mely szerint a kannabiszfogyasztás egereknél képes volt visszafordítani az agy öregedését. Hamarosan kezdődhetnek a kísérletek embereken is. A hazai sajtóban visszhang nélkül maradt a téma, pedig a Nature Medicine nevű, igen nagy presztízsű szaklapban megjelent cikk első szerzője, s a téma szellemi atyja egy magyar kutató, Bilkei-Gorzó András, a Bonni Egyetem docense. Boldogkői Zsolt professzor beszélgetett vele.