szerző:
hvg.hu

A kannabisz elbutíthatja a fiatalabb drogosokat, idősebb korban viszont, mint most kiderült, javíthatja a memóriát. Alkalmas továbbá több betegség tüneteinek ellensúlyozására.

Egy partidrogtól, az ecstasytól remélnek áttörést a poszttraumás stressz szindrómában szenvedők kezelésében. Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélye alapján jövő tavasszal elkezdhetik a klinikai kísérleteket a szakmai körökben MDMA-ként ismert amfetaminszármazékkal. A varázsgombák hatóanyagát, az LSD-hez hasonló hatású hallucinogént, a pszilocibint is gyógyszerként vetnék be, mégpedig a súlyosan depressziós betegek szorongásos tüneteinek a kezelésére.

Ezek a hírek csak a laikusokat lephetik meg, a pszichoaktív szereknek ugyanis legtöbbször gyógyító hatásuk is van. A sebészeten évtizedekig a kokain volt a leghatékonyabb helyi érzéstelenítőszer, a morfium származékait pedig manapság is széles körben használják fájdalomcsillapításra. Más szereket váltakozó sikerrel alkalmaznak. Az utcán speedként ismert amfetaminszármazék a hiperaktív figyelemzavaros gyerekek kezelésében máig az első számú választás, bár fogyasztószerként és antidepresszánsként megbukott.

A „fű”, „zöld”, „gyom” (angolul: weed) néven is emlegetett marihuána körültekintőbb megítélését szakemberek az 1990-es évek második fele óta szorgalmazzák. Hogy mire lehetne jól használni, arról olvashat a HVG e heti számának Tech+tudomány rovatában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Boldogkői Zsolt Tech

Biztató kísérlet: a kannabisz visszafordíthatja az agy öregedését

Az elmúlt hetekben a világsajtó címlapsztoriként tárgyalt egy tanulmányt, mely szerint a kannabiszfogyasztás egereknél képes volt visszafordítani az agy öregedését. Hamarosan kezdődhetnek a kísérletek embereken is. A hazai sajtóban visszhang nélkül maradt a téma, pedig a Nature Medicine nevű, igen nagy presztízsű szaklapban megjelent cikk első szerzője, s a téma szellemi atyja egy magyar kutató, Bilkei-Gorzó András, a Bonni Egyetem docense. Boldogkői Zsolt professzor beszélgetett vele.