szerző:
Gécs Dániel
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatalos videojáték ugyan nem készült a legújabb Stephen King-adaptációhoz, de a film által kiváltott zsigeri félelmet más módon is átélhetjük. Szubjektív lista az utóbbi idők leg(hideg)rázósabb alkotásairól, amelyek garantáltan nem hagyják majd aludni.*

Immár kétség sem fér hozzá, hogy bitang jó adaptációként vonul be a filmtörténelembe Stephen King világsikerű regénye alapján készült (új) mozi, az Az: a gyerekevő bohóc premierjére több mint 100 millió dollár értékben váltottak jegyet az észak-amerikai nézők, miközben a nemzetközi piacon – ugyancsak remek teljesítményt produkálva – 62 millió dollárt szedett össze.

Egy ilyen nyitány után aligha tűnt meglepetésnek az az először csak szárnyra kapott, majd később hivatalos megerősítést nyert hír, miszerint a New Line és a Warner Bros. közös produkcióját biztosan folytatják: a Chapter Two névre hallgató munka a (gyerek)szereplőket immár felnőttként bemutató horrorban testesül majd meg, 27 évvel az első rész történései után.

©

De ha valaki már most hiányt szenvedne a vegytiszta borzongásból, nos, jó hírünk van: néhány, az iparágat felforgató horrorjáték révén nemcsak átélhető, néhány esetben akár fokozható is a félelem, ha valaki további extrákra vágyna még egy Pennywise-szerű teljesítmény után is.

Húsba vágó félelem? Akkor Outlast

Kétségtelen, hogy a jumpscare elemekkel tűzdelt horrorok legjava a Red Barrels műhelyében készült Outlast, mely soha nem látott szörnyűségeket képes megvillantani, természetesen a frászt hozva ránk, egyszeri játékosokra. Utóbbit erősíti a program második epizódja, az idén áprilisban megjelent Outlast 2. A még szürreálisabb folytatásban új helyszínen, ám továbbra is egy videokamera(!) segítségével fedezhetjük fel a terepet, s mindazokat, akik – hogy is mondjuk – szeretnek a sötétben maradni és néha csak úgy belénk harapni.

A játék egyébként sokáig a Twitch közösségi videómegosztó egyik legnépszerűbb darabja volt, a megjelenést követő hónapok után is több ezren közvetítették az eseményeket. Közülük az egyik legnézettebb a JurassicJunkieLive nevű felhasználó által megosztott pár másodperces részlet, mely jó okkal lett a műfaj kedvence. A videós épp az egyik legzavaróbb pályarészen bóklászott, mikor a játékban és a való életben is egyszerre érte „meglepetés”: kislánya is pont akkor sétált be a szobába. Érdemes megnézni, már csak azért is, mert ez a rövid klip úgy általánosságban is remekül szimbolizálja az Outlast világára jellemző hangulatot. Most szólunk: a hangerővel csak óvatosan.

Űrhorror? Akkor Dead Space

Mi sem félelmetesebb, mint egy ürességtől kongó űrhajó fedélzetén túlélők után kutatni, főleg, ha lépten-nyomon különös életformák igyekeznek két vállra fektetni az embert. A Dead Space bár nem épp a horror zsánere, olyan atmoszférával és hanghatásokkal operál, mely csaknem 10 évvel a piacra kerülése után is van annyira ijesztő, hogy sötétben véletlenül se akarja kipróbálni.

VR? Akkor Affected: The Manor

A virtuális valóság lassan mindenhova beteszi a lábát, így nem véletlen, hogy a játékipar is elképesztő pénzeket csoportosít át az iparági programok fejlesztésére.

Mondanunk sem kell: egy VR-szemüvegen át egész újszerű módon élhetjük át a borzalmakat, minden máshogy válik fogyaszthatóvá, akkor is, ha a történet a legalapvetőbb, szinte megszokott elemeket veszi alapul. Hiszen a játékos többé nem csak nézőként van jelen, az események szereplőjévé is válik, s mindannak, ami körülötte történik, hála a különleges kamerakezelés lehetőségének.

Az imént olvasottakat két program is kiválóan ötvözi, egyik a már felvezetőben említett, kifejezetten Oculus Riftre fejlesztett Affected: The Manor (hovatartozását tekintve a túlélőjátékok kategóriáját erősíti), és a nagyon is komoly múlttal rendelkező, az év elején debütált hetedik Resident Evil, a Biohazard.

Bár mind játékmenet, mind történet terén nagyban különböznek egymástól, egyvalamiben azért ügyesen közösködnek: erőlködés nélkül járatják csúcsra a borzongást.

Indie? Akkor Devotion

Bár független fejlesztőként gyakran sokkalta nehezebb sikerre vinni egy-egy produkciót, azért szép számmal találni sikeres próbálkozásokat. Utóbbi kategóriát erősíti a Devotion névre keresztelt program is, mely egy elhagyatott szállodába kalauzolja a félelemre éhes játékost. A felvezető persze csak amolyan kötelezőnek szánt előétel, amely a történet kibontakozásával válik igazán rémisztővé: a cselekmény helyszínéül szolgáló építmény egy valóságos labirintus, tele furcsa alakokkal, hangokkal, és a horrorfilmek legfontosabb kellékével, egy pislákoló zseblámpával.

A Devotion amúgy inkább egyfajta jolly joker, hiszen sem zombikkal, sem egyéb teremtményekkel nem kíván (annyira) sokkolni, azt ügyesen meghagyja magának a közegnek: a folyosók szinte vaksötétek, csak néhol szűrődik be némi halovány fény, a sarkok, lépcsőfordulók, a legijesztőbb pontok azonban továbbra is beláthatatlanok, folyamatos tenyérizzadásra kényszerítve ezzel a felhasználót.

Konzol? Akkor Until Dawn

Az interaktív mozik viszonylag új példányai a játékiparnak. Lényegük, hogy a felhasználó egyszerre kap egy alapvetően izgalmakra kihegyezett mozifilmet, miközben ő maga dönthet az egyes jelenetek közti/alatti történésekről, nem kis befolyást gyakorolva ezzel a majdani végkifejletre. Ezt eddig viszonylag kevés produktumnak sikerült tűrhető keretek közt abszolválnia, az PS4-exkluzív Until Dawn azonban pont ilyen.

A 2015-ben megjelent, amúgy máig komoly vonzerővel bíró játék története agyonnyomott klisékkel és persze a horrorműfaj sokszor unalomig hajtott elemeiben egyaránt bővelkedik, ám az interakció szinte mesteri módon összerakott lehetősége miatt mégis kiváló receptúra állt össze: adott egy baráti társaság, néhány kellemetlen alak, meg egy gyilkos – csakis rajtunk áll, hogyan kecmergünk ki a szorult helyzetből, s ki az, aki megéli majd a hajnalt.

Kellemes bónusz, hogy a játék elkészítésében hollywoodi egyéniségek is közreműködtek, így többek között a Mr. Robot sztárja, Rami Malek, valamint A szökésből is ismert Peter Stormare ugyancsak feltűnik.

*Spoiler: teszteltük, tényleg nem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!