szerző:
hvg.hu

Hónapok iparági pletykái után csütörtökön bejelentették: az Androidot is fejlesztő Google ha technikailag nem is vásárolja fel az operációs rendszer felfuttatásában nagy szerepet játszó, de évekkel ezelőtt alaposan meggyengült tajvani HTC-t, de gyakorlatilag mégis ez történik.

Csütörtök reggelre hivatalossá vált, amiről iparági körökben hónapok óta lehetett már pletykákat hallani: a Google lényegében megveszi a HTC-t. A friss bejelentés szerint a keresőóriás 1,1 milliárd dollárt, átszámítva mintegy 281,6 milliárd forintot fizetett a tajvani mobilgyártó cégért. Mindez technikai értelemben véve nem szó szerinti felvásárlást jelent, a Google ugyanis a HTC szellemi tulajdonaiért, valamint jó néhány dolgozójáért fizetett ennyit.

A GSM Arena beszámolója szerint a felvásárlás azért sem meglepő, mert már eddig is szoros volt a két cég közti együttműködés. A HTC szakemberei segítettek a Google-nek a Pixel telefon kifejlesztésében, így ők mostantól már hivatalosan is a Google-nek dolgoznak. Emellett a keresőóriás mostantól hozzáférhet a HTC gyártási szabadalmaihoz is, ami a jövőbeni Pixel telefonokban egész biztosan visszaköszön majd.

©

A felvásárlástól függetlenül a HTC továbbra is készít majd saját okostelefonokat, tovább bővíti a tech-világban jól ismert virtuálisvalóság-platformját, a Vive-ot, valamint az IoT-t (Internet of Things – dolgok internete), a kiterjesztett valóságot és a mesterséges intelligenciát érintő befektetéseit sem adja fel.

A tranzakciót még az ezt felügyelő testületnek is jóvá kell hagynia, de ezzel várhatóan nem lesz gond, a felvásárlás végére pedig 2018 elején kerülhet pont.

A felvásárlásról már tavaly novemberben is lehetett hallani, ám akkor a HTC még kategorikusan tagadta az erről szóló információkat a tajvani médiának. Pedig a lépés már akkor is logikusnak tűnt, a HTC eladási számai ugyanis egyre csak romlottak, emiatt pedig folyamatos pénzügyi veszteségeket kellett elkönyvelnie a cégnek. A felvásárlás tagadásával az iparági elemzők szerint valószínűleg épp azt akarta elkerülni a cég, hogy a rossz pénzügyi mutatók a sajtóban is megjelenjenek.

©

A másik oldalról nézve szintén a felvásárlás mellett szólt, hogy a Google a Pixelek fejlesztésével nagy lendülettel vetette bele magát a mobilpiacba, valamint az is, hogy a Google-nek nem ez lenne az első ilyen tranzakciója. 2012-ben például a szintén nehéz helyzetbe került Motorolát szerezték meg, amiért 12,5 milliárd dollárt fizettek ki. Igaz, a tranzakción hatalmasat bukott a keresőcég, ugyanis két évvel később, 2014 januárjában a Lenovónak passzolta tovább a mobilgyártót. Akkor 2,91 milliárd dollárt kaptak érte, vagyis a cég egy 9,6 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!