szerző:
hvg.hu

Hónapok iparági pletykái után csütörtökön bejelentették: az Androidot is fejlesztő Google ha technikailag nem is vásárolja fel az operációs rendszer felfuttatásában nagy szerepet játszó, de évekkel ezelőtt alaposan meggyengült tajvani HTC-t, de gyakorlatilag mégis ez történik.

Csütörtök reggelre hivatalossá vált, amiről iparági körökben hónapok óta lehetett már pletykákat hallani: a Google lényegében megveszi a HTC-t. A friss bejelentés szerint a keresőóriás 1,1 milliárd dollárt, átszámítva mintegy 281,6 milliárd forintot fizetett a tajvani mobilgyártó cégért. Mindez technikai értelemben véve nem szó szerinti felvásárlást jelent, a Google ugyanis a HTC szellemi tulajdonaiért, valamint jó néhány dolgozójáért fizetett ennyit.

A GSM Arena beszámolója szerint a felvásárlás azért sem meglepő, mert már eddig is szoros volt a két cég közti együttműködés. A HTC szakemberei segítettek a Google-nek a Pixel telefon kifejlesztésében, így ők mostantól már hivatalosan is a Google-nek dolgoznak. Emellett a keresőóriás mostantól hozzáférhet a HTC gyártási szabadalmaihoz is, ami a jövőbeni Pixel telefonokban egész biztosan visszaköszön majd.

©

A felvásárlástól függetlenül a HTC továbbra is készít majd saját okostelefonokat, tovább bővíti a tech-világban jól ismert virtuálisvalóság-platformját, a Vive-ot, valamint az IoT-t (Internet of Things – dolgok internete), a kiterjesztett valóságot és a mesterséges intelligenciát érintő befektetéseit sem adja fel.

A tranzakciót még az ezt felügyelő testületnek is jóvá kell hagynia, de ezzel várhatóan nem lesz gond, a felvásárlás végére pedig 2018 elején kerülhet pont.

A felvásárlásról már tavaly novemberben is lehetett hallani, ám akkor a HTC még kategorikusan tagadta az erről szóló információkat a tajvani médiának. Pedig a lépés már akkor is logikusnak tűnt, a HTC eladási számai ugyanis egyre csak romlottak, emiatt pedig folyamatos pénzügyi veszteségeket kellett elkönyvelnie a cégnek. A felvásárlás tagadásával az iparági elemzők szerint valószínűleg épp azt akarta elkerülni a cég, hogy a rossz pénzügyi mutatók a sajtóban is megjelenjenek.

©

A másik oldalról nézve szintén a felvásárlás mellett szólt, hogy a Google a Pixelek fejlesztésével nagy lendülettel vetette bele magát a mobilpiacba, valamint az is, hogy a Google-nek nem ez lenne az első ilyen tranzakciója. 2012-ben például a szintén nehéz helyzetbe került Motorolát szerezték meg, amiért 12,5 milliárd dollárt fizettek ki. Igaz, a tranzakción hatalmasat bukott a keresőcég, ugyanis két évvel később, 2014 januárjában a Lenovónak passzolta tovább a mobilgyártót. Akkor 2,91 milliárd dollárt kaptak érte, vagyis a cég egy 9,6 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.