szerző:
hvg.hu

Az internet a családok természetes közege, az X és az Y generáció megtapasztalta, hogy a betárcsázó modemekből hogyan alakult ki a szélessávú internet, és hogyan terjedt el a mobil technológia a világban. A mai gyerekek már egy virtuális hálóval átszőtt világba születnek bele, ahol a technológia áthat mindent, amit csinálnak. A Kaspersky Lab szerint az természetes, hogy mindez a szülőknek sokszor aggodalomra ad okot – de vannak azért olyan alapvetések, melyekre odafigyelve nyugodtabbak lehetnek.

A Kaspersksy Lab szerdán rendezett kerekasztal-beszélgetésének vendégei voltak Erős Antónia és Epres Panni, akik a nyilvánosság előtt zajló sikereik mellett mindketten kétgyermekes családanyaként is helyt kell álljanak az offline és a digitális életben, valamint Dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa, a gyerekeket érintő internetes veszélyek hazai specialistája.

A beszélgetésen szóba hozott NetSmart-tanulmány szerint a 12–17 év közötti gyerekek 93%-a internetezik, ebből 75 százalékának van mobiltelefonja és 73%-uk facebookozik, ebből minden második gyerek tölt fel magáról képeket. “Röviden megfogalmazva, a gyerekek online vannak, ettől eltiltani őket olyan, mintha meg akarnánk változtatni az időjárást, nem érünk el vele sokat” – vezette be a problémát Erős Antónia.

A gyermekek véletlenül is kitehetik családtagjaikat az online kockázatoknak, például azzal, hogy a a közös számítógépen vagy hálózaton belül olyan rosszindulatú programokat töltenek le akaratlanul, amelyek a bűnözők számára hozzáférést biztosítanak szüleik bankszámlájához vagy más privát információkhoz. A gyerekek internetes védelme elsősorban és mindenekelőtt tudatosság kérdése – ebben egyetértettek a résztvevők. Ahogy abban is, hogy a számítógépes biztonsági szoftverek segíthetnek megvédeni a gyerekeket bizonyos fenyegetések ellen, de a legfontosabb biztonsági intézkedés a velük való kommunikáció.

Az internetes zaklatás, cyberbullying

Parti Katalin szerint a gyerekekre leselkedő első számú veszélyt az internetes zaklatás jelenti. Az Internetsafety101.org szerint a közösségi médiában jelen lévő tizenévesek 90%-a figyelmen kívül hagyta a megfélemlítést, aminek szemtanúja volt. Pedig minden harmadik gyerek internetes zaklatás áldozata.

“A közösségimédia-oldalak és internetes játékok a mai virtuális játszóterek. Ez az, ahol sok internetes zaklatás zajlik. Például a gyerekek gúnyolnak valakit a közösségi médiában, vagy az online játékokban. Ők vagy a "játékos karakterek" folyamatos támadásnak vannak kitéve, és a játék könnyen megalázó megpróbáltatásokká fajulhat. Nem kell semmilyen különösebb indok a kiközösítéshez, zaklatáshoz, elég lehet bármi, ami eltér a normától, pl. az, hogy a gyereknek túl sok vagy túl kevés barátja van” – tette hozzá Dr. Parti Katalin.

©

Epres Panni szerint bármilyen gyerekeket érő veszély, így a számítógépes zaklatás elleni védelem legjobb alapja, ha nyíltan tudunk beszélni gyermekeinkkel arról, hogy mi történik velük a digitális világban, és próbálunk neki megoldást nyújtani, hogyan lépjünk fel az elkövetőkkel szemben. Ha a probléma komolyra fordul, akkor Magyarországon is igénybe vehető olyan helpdesk – például az internethotline.hu –, ahol a szülő és a gyerekek is bejelentést tehetnek telefonon vagy chatszobában.

“Szerencsésebb esetekben nem is kell külső segítséghez fordulni. Ha a gyereket kisebb online piszkálódások érik, sokszor közösségen belül is sikerül megoldást találni a problémára, például kortárs mentorképzésen keresztül. Hangadó, nagyobb befolyással bíró gyerekeket is bevonhatunk a rossz(ak) elleni harcban. Meg lehet értetni a gyerekekkel, hogy sokszor könnyebb jót tenni, mint rosszat, így egy iskolai közösségen belül a hangadók kiállhatnak a sértett mellett” – hívta fel a figyelmet Parti Katalin.

A bűvös idegenek

A szexuális és más jellegű támadók a gyerekeket az interneten követhetik, visszaélve a bizalmukkal, míg végül egy nagyon veszélyes személyes találkozásra csábítják őket. Ezek a vadászok olyan online felületeken jelennek meg, amelyeket gyakran használnak a gyerekek. A Kaspersky Lab szerint ártatlanságukat például képzeletbeli játékokkal is bemocskolhatják, gyakorta elfordul a "Játsszunk úgy, mintha…" játék. Ezt használják a ragadozók olyan horogként, ami játékként vonzza a gyerekeket. A legjobb védelem az, ha képesek vagyunk beszélgetni a gyermekekkel arról, hogy mi történik az életükben, mit jelent a bizalommal való visszaélés – véli a biztonsági cég.

A személyes adatokkal való visszaélés

A gyerekek még nem értik a társadalmi határokat. Küldhetnek közösségi platformokon olyan személyes adatokat, amelyeknek nem szabad nyilvánosan szerepelniük, mert könnyen visszaélhetnek vele, vagy akár zsarolás áldozataivá válhatnak. Ez lehet bármi, pl. kínos képektől a saját lakcím megadásáig.

©

Dragan Martonovic, a Kaspersky Lab régiós igazgatója szerint a személyes adatok kiszivárogtatása ellen, ma már tökéletes összhangot alkothat a tudatos nevelés a szoftveres védelemmel. A program figyelmeztetést küld a szülőknek, ha gyermekének posztjai nyilvánosak, ezután nem kerül semmibe figyelmeztetni őket, hogy mindenki látja a bejegyzéseit. A szakember szerint érdemes a nyilvánosság határairól beszélgetni velük.

Az adathalászat

A megtévesztő e-mailekkel és eredetinek látszó weboldalakkal a számítógépes bűnözők olyan információkat gyűjtenek össze, amelyeket aztán csalásuk során használhatnak. A Kaspersky Lab régiós vezetője szerint éppen ezért meg kell tanítani a gyerekeket, hogy kerüljék az idegentől származó e-maileket vagy szövegeket“ – mondta Dragan Martinovic.

Hamis, csábító ígéretek

A gyerekek valószínűleg nem fognak áldozatul esni egy olyan e-mailnek, amely a nigériai herceg egyetlen örököseként egymillió dollárt kínál, de azért találkozhatnak csalásokkal – vetette fel a kerekasztal-beszélgetésben Erős Antónia. Az adathalászathoz hasonlóan a számítógépes bűnözők a gyermekek által kedvelt webhelyeket használják a potenciális áldozatok azonosítására, majd megígérhetnek nekik valamit, cserébe valamiért, amit ők akarnak – például a szülők hitelkártya adataiért.

©

A fiatalok és az idősek számára a legjobb csalás elleni védelem az, ha tudatában vannak, hogy ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz – ezt érdemes megtanítani nekik.

Véletlenül letöltött rosszindulatú programok, vírusok

A rosszindulatú programok kiszűréséhez nem kell informatikus a családban, erre jók a víruskereső szoftverek és az azokhoz kapcsolódó védelemi megoldások. Vannak olyan szülői felügyelet programok, amelyekkel korlátozható a gyerekek számítógép/internet használata, például kiszűrik a nem megfelelő tartalmakat vagy ellenőrzik a gyerekek internetes szokásait, a leginkább felkeresett oldalakat.

Bejegyzések, amelyek később kísértenek

Közhely, épp ezért igaz, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az már ott is marad – főleg, ha a többiek felkapják, és például másolatot, képernyőképet készítenek róla. A fiatalok rendszerint nem foglalkoznak azzal – igaz, sokszor az idősebbek sem –, hogy például a leendő főnök vagy társ hogyan reagálhat a "vicces" képekre vagy más privát tartalmakra, amelyeket a közösségi média profiljaikba vagy más webhelyeken közzétesznek, ezért fontos az elővigyázatosság.

A Gyerekcsapdák a kiberjátszótéren című beszélgetés résztvevői az esemény végén abban egyetértettek, hogy a technológiai fejlődés olyan lehetőséget hoz a gyerekek számára is, melyekről a korábbi generációk még csak nem is álmodhattak, azonban a biztonsági megoldások mellett a tudatos nevelés már elengedhetetlen a család digitális életében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!