szerző:
hvg.hu

Az amerikai kutatók által fejlesztett mesterséges intelligencia csupán abból meg tudta alkotni a játékot, hogy megnézte, mások hogyan játszanak vele.

Ha a mesterséges intelligenciát arra használjuk, hogy megtanítsunk nekik egy játékot, akkor általában valami ilyesmi végeredményre várunk. A Georgiai Technológiai Egyetem kutatói azonban egészen más oldalról közelítették meg ezt a fajta párosítást.

A The Verge beszámolója szerint a fejlesztők a Super Mario Bros.-t mutatták meg a mesterséges intelligenciának, hogy tanuljon belőle. A számítógép végig azt figyelte, hogyan játszanak a játékkal a felhasználók, ám nem azért, hogy megtanulja a játék megnyeréséhez szükséges stratégiát. A mesterséges intelligencia ehelyett képessé vált arra, hogy újra megalkossa Super Mario világát. Mindezt úgy, hogy a rendszer nem fért hozzá a játék forráskódjához, csupán a pixeleket figyelte. A végeredmény lehetne jobb is, de a mostani megoldás is már bőven remek.

©

A számítógép persze kapott némi segítséget is a feladathoz. Egyrészt egyfajta vizuális kézikönyvet a játékban szereplő "szörnyekről", másrészről pedig az objektumok elhelyezkedésével és mozgásával kapcsolatos információkat. Ezek után a mesterséges intelligencia képkockákra bontotta le a látott játékmenetet, majd olyan összefüggéseket keresett, amelyek megmagyarázták a látott reakciókat.

Ilyen volt például, hogy ha Mario épp a Goomba felett volt, majd néhány képkockával később a Goomba eltűnt. Mindebből jött az összefüggés, hogy ha Mario a Goomba felett van, az valószínűleg elpusztítja a szörnyet.

A program egyelőre csak 2D-s játékokkal működik, a kutatók szerint ahhoz, hogy a 3D-s játékokat is megértse a mesterséges intelligencia, jóval több időre volna szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!