szerző:
hvg.hu

Hosszú idők óta nem látott, pusztító viharról szóló előrejelzés terjed a neten. Kamuoldal kamuhíre.

A nemzetközi sajtóba is bekerült nagy amerikai hurrikánokból származó vihar gyengébb, de azért komoly károkat okozó viharral riogat a Tudatháló, és több hasonló kaliberű átverős oldal.

Azt írják, minderről az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adott ki figyelmeztetést. A hír érdekessége az a megfogalmazás, amely szerint

a Budapestre hamarosan lecsapó vihar és az abból lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz a város számos pontján okoz majd gondokat. Jellemzően az épületekbe befolyt víz szivattyúzásához és kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához riasztják majd a fővárosi hivatásos tűzoltókat.

A szöveget megírók tehát már előre tudják, hogy milyen esetekhez riasztják majd a tűzoltókat.

Biztos, ami biztos, szeretnének megosztást is elérni, ezért rájátszanak az emberek félelemérzetére is.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy az értékeiket vigyék a lehető legbiztonságosabb helyre. A személygépjárművekben komoly kárt tehet a közelgő vihar! "Kérjük a kedves lakosságot, hogy osszák meg a felhívást, készüljünk fel a közelgő viharra, és kerüljük el a súlyosabb baleseteket és anyagi károkat!"

Nem szeretnénk hosszasan taglalni, mi másból is látszik még, hogy a fenti szöveget megjelentető oldalakról hányféle jelből állapítható meg, hogy álhírek terjesztésével látogatottságot szerző szájtokról van szó. Inkább egyszerűen csak vessen egy pillantást az Országos Meteorológiai Szolgálat által hétfőre és keddre kiadott előrejelzésekre.

©

Ha tudni szeretné, melyik oldalak verik át rendszeresen híreikkel, fussa át a listánkat: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!