szerző:
hvg.hu

Virginia kormányzata bejelentette: megállapodást kötöttek a Facebookkal, méghozzá egy 1 milliárd dolláros (kb. 266 milliárd forintos) projektről. Ilyen esetekben lehet kampányolni rengeteg új munkahely teremtésével, de erre most nem lesz lehetőség: a közösségi oldal hiába épít egy óriási és méregdrága adatközpontot, csupán 100 állást kínál.

Igen, 10 millió dollár jut átlagban egyetlen munkahelyre. Az adatközpontok ugyanis nem csak abban különlegesek, hogy 100 százalékban megújuló energiát használnak fel – ez nem mindig napenergiát jelent, szélenergiás üzemeltetésre is van példa –, de azért is érdekesek, mert alig kell hozzájuk helyben emberi segítség.

Virginián belül Henrico megyében kap helyet a Facebook adatközpontja, az állam pedig óriási kedvezményeket adott ezért. Egész konkrétan 90 százalékkal csökkentették az adóterheket, csakhogy a közösségi oldal ide telepítse tizenegyedik adatközpontját. A Mashable erre azért hívja fel a figyelmet, mert ennek normál esetben fordítva kellene lennie.

©

Ehhez képest például az Amazon már „castingol” az államok között, és kijelentette, hogy oda telepíti óriási új központját, ahol a legtöbb adókedvezményt kapja. A gépesítés miatt egyre kevesebb munkahelyet teremtő központokat tehát minél olcsóbban akarják telepíteni, és még olykor azt is kiharcolják, hogy ezért „cserébe” felrúgják a környezetvédelmi vagy egyéb más előírásokat.

Mindez azért érdekes, mert például Virginia büszkélkedik azzal, hogy 650 adatközpontnak ad már helyet, csak annyi a gond ezzel, hogy ezek összesen mindössze 13 500 munkahelyet teremtenek. És mindebből „csak” a cégek kaszálnak, hiszen így még több pénzt kereshetnek, az államok/városok inkább csak engedményeket adnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.