szerző:
hvg.hu

Virginia kormányzata bejelentette: megállapodást kötöttek a Facebookkal, méghozzá egy 1 milliárd dolláros (kb. 266 milliárd forintos) projektről. Ilyen esetekben lehet kampányolni rengeteg új munkahely teremtésével, de erre most nem lesz lehetőség: a közösségi oldal hiába épít egy óriási és méregdrága adatközpontot, csupán 100 állást kínál.

Igen, 10 millió dollár jut átlagban egyetlen munkahelyre. Az adatközpontok ugyanis nem csak abban különlegesek, hogy 100 százalékban megújuló energiát használnak fel – ez nem mindig napenergiát jelent, szélenergiás üzemeltetésre is van példa –, de azért is érdekesek, mert alig kell hozzájuk helyben emberi segítség.

Virginián belül Henrico megyében kap helyet a Facebook adatközpontja, az állam pedig óriási kedvezményeket adott ezért. Egész konkrétan 90 százalékkal csökkentették az adóterheket, csakhogy a közösségi oldal ide telepítse tizenegyedik adatközpontját. A Mashable erre azért hívja fel a figyelmet, mert ennek normál esetben fordítva kellene lennie.

©

Ehhez képest például az Amazon már „castingol” az államok között, és kijelentette, hogy oda telepíti óriási új központját, ahol a legtöbb adókedvezményt kapja. A gépesítés miatt egyre kevesebb munkahelyet teremtő központokat tehát minél olcsóbban akarják telepíteni, és még olykor azt is kiharcolják, hogy ezért „cserébe” felrúgják a környezetvédelmi vagy egyéb más előírásokat.

Mindez azért érdekes, mert például Virginia büszkélkedik azzal, hogy 650 adatközpontnak ad már helyet, csak annyi a gond ezzel, hogy ezek összesen mindössze 13 500 munkahelyet teremtenek. És mindebből „csak” a cégek kaszálnak, hiszen így még több pénzt kereshetnek, az államok/városok inkább csak engedményeket adnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!