szerző:
hvg.hu

A Mark Zuckerberg által bejelentett Oculus Go önállóan is használható szemüveg a virtuális valóság (VR) megéléséhez. Vagyis a működéséhez sem kábel, sem pedig a lencsék elé bedugott mobiltelefon nem kell. És nem is drága.

Amikor a Facebook 2016 elején piacra dobta az Oculus Riftet, már sejteni lehetett, hogy nem ez lesz majd az egyetlen virtuálisvalóság-szemüveg, amit Mark Zuckerberg bejelent. Aki úgy döntött, első körben nem akar 699 eurót, vagyis nagyjából 216 ezer forintot kiadni a készülékre, és inkább kivárásra játszik, annak úgy tűnik, igaza lett.

Zuckerbeg kedden a Facebookon jelentette be, hogy elkészült az új modell, amit Oculus Go néven dobnak piacra. A Rift tovább fejlesztett változata Zuckerberg szerint az eddigi legélvezhetőbb VR-eléményt nyújtja a felhasználóknak.

©

A készülék teljesen önálló, vagyis nem kell hozzá sem kábel, sem az, hogy a lencsék elé egy mobiltelefont tegyünk. Az ígéret szerint az eszköz játékra és filmnézésre egyaránt használható, ahogy arra is alkalmas, hogy a virtuális térben legyünk együtt ismerőseinkkel.

Az eszköz jóval olcsóbb, mint a Rift volt: 199 dollárt, vagyis nagyjából 51 ezer forintot kérnek majd érte. A kiszállítást 2018 elején kezdik meg.

Zuckerberg emellett a készülékhez járó kontroller, a Santa Cruz prototípusát is bemutatta. Ez utóbbit szintén jövőre kezdik postázni, egyelőre csak a fejlesztőknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Balogh Csaba Tech

És akkor most elmeséljük, milyen lesz 15 év múlva a Facebook

Mark Zuckerberg legújabb dobása egy olyan jövő felé mutat, amit nemrég még utópiaként olvashattunk a Ready Player One című könyvben. Virtuális kézfogás, otthonunkban ülve részt venni egy tanórán, új világ, új élet? Amit még most elképzelni sem tudunk, hamarosan megvalósulhat.