szerző:
hvg.hu

Arcfelismerést és hamarosan más, a mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat is bevezet a világ legnagyobb pornóvideós oldala, a teljes internet 37. legnagyobb weboldalaként számon tartott Pornhub.

Mi is heti rendszerességgel beszámolunk róla, hogy hol tart már a gépi objektumfelismerés: az algoritmusok egyre pontosabban képesek meghatározni, hogy milyen tárgy, sőt már azt is, hogy milyen cselekedet látható egy fényképen vagy videón. Jól jön ez például az egyre több országot egyre jobban behálózó biztonsági térfigyelő kameráknál – de jól jön az online pornóiparnak is.

A Pornhub bejelentése szerint új arcfelismerő rendszere egyrészt képes lesz beazonosítani 10 ezer pornószereplőt, és nevükkel automatikusan felcímkézni az érintett videókat. Ezt a munkát jelenleg részben a videók feltöltői, részben nézői végzik. Az oldal szerint az önkéntes emberi segítség egy jó darabig fontos lesz majd, hogy megerősítse a gép által automatikusan kiírt neveket és más dolgokat.

Merthogy akad itt még más is: a Pornhub valamikor jövő évben átnézeti az összes, több mint 5 millió videóját a mesterséges intelligenciára alapuló szoftverrel, és azzal rendezteti őket (újra) a felhasználók által tallózható kategóriákba.

©

A rendszer gépi tanulásra is képes, tehát ha egyfajta mozdulatsort rossz kategóriába tesz be, és ezt sok felhasználó észrevételezi, akkor ebből tanulva legközelebb már a helyes kategóriába sorolja azt a videót, amelynél hasonló mozgásmintázatot észlel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Papp Petra Anna Tech

Mikor leszünk mesterségesen intelligensek?

A hetvenes évek egyik tipikus science fiction eleme, amikor a főhős minden nehézség nélkül elkommunikál a szobaméretű számítógépével. Amelyik gép igazán fejlett, annak precízen reprezentálódnak a hanghullámai egy négycolos, kétszáz pixeles monitoron is. Azóta eltelt 40 év, feltalálták a tranzisztort, a számítógépek mérete radikálisan csökkent. De még mindig nem tudunk felhőtlenül kommunikálni a laptopunkkal. Megkockáztatjuk, sohasem fogunk. Másra azonban látszanak esélyek.