szerző:
hvg.hu

Annyira veszélyesnek ítélte a szinte mindenki számítógépén megtalálható Flash segédprogram biztonsági hibáját az Adobe, hogy soron kívül, egy vészfrissítés formájában tették közzé a kritikus hibát kijavító frissítést. Mutatjuk, hogyan ellenőrizheti a gépét, és hogyan tudja gyorsan telepíteni a frissítést.

A Kaspersky Lab által észlelt, CVE-2017-11292 számú hiba a windowsos, mac OS és Linux rendszerű, sőt még a Chrome OS-t futtató számítógépeket is érinti. A hibát kihasználva a főleg weboldalakon és Office-dokumentumokban elrejtett kártevők – a Flash segédprogramon tátongó biztonsági résen bejutva – távoli hozzáférést szerezhetnek a megfertőzött számítógép fölött. Tehát akár fájl letöltésével is beüthet a baj, de úgy is, ha valaki mindössze ellátogat egy megfertőzött weboldalra.

A The Register azt írja, a sebezhetőség nem csak elméleti veszélyt jelent, az Adobe szakemberei azért is döntöttek a vészfrissítés kiadása mellett, mert támadók aktívan támadnak a fenti módszerrel számítógépeket.

Éppen ezért az Adobe arra kéri a felhasználókat, hogy mielőbb frissítsék a Flash segédprogramot. Hogy az ön gépén a legújabb verzió fut-e, azt ezen az oldalon ellenőrizheti. Nem kell mást tennie, mint megnyitni az oldalt, majd megnézni az alábbi kép alapján a verziószámot.

©

A Flash legújabb verziója a 27.0.0.170 jelzést viseli. Ha nem a legújabb verziószámot látja, akkor két dolgot tehet: Chrome és Internet Explorer böngészők esetén próbálja meg frissíteni magát a böngészőt, azzal együtt érkezik az új Flash-verzió is. (Aztán visszatérhet a fenti oldalra ellenőrizni.) Más böngészők, például Firefox használata esetén erről az oldalról töltheti le a legfrissebb verziót.

Ha számítógépe védelme érdekében máskor is értesülni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.