szerző:
hvg.hu

Komolyabb a kapcsolatuk az egymással online megismerkedőknél, mint hagyományos társkeresés után, de ezt nem feltétlen az internet javára kell írni, előfordulhat egy másik ok is – összegzett egy érdekes nemzetközi kutatás.

Az internetes társkeresésről tettek közzé egy érdekes nemzetközi felmérést, amely szerint az online ismerkedés után létrejött kapcsolatok erősebbek, az érintettek jobban illenek egymáshoz, mint az egymást hagyományosan megismerők.

Az Essex Egyetem és a Bécsi Egyetem közös kutatása azért is fontos, mert nemzetközi szinten már a friss házasságok több mint egyharmada online ismerkedéssel kezdődik. Több tízezer pár megkérdezése mellett az amerikai házasságok adatait is összehasonlították, amelyből kiderült: érezhetően kisebb a válások aránya azoknál a pároknál, akik online társkereső segítségével jöttek össze, de ha válás is a vége, hosszabb idő után történik meg, mint az offline megismerkedő párok esetében.

Ezen felül társadalmi érdekessége is van az online társkeresésnek, a kutatók szerint ugyanis a faji sokszínűséget és faji integrációkat is segítették az ilyen szolgáltatások. A faji sokszínűség változásában a 2000-es évek elején és 2014-ben tapasztaltak kiemelkedő statisztikákat – előbbit általánosságban az online társkeresők népszerűvé válásával magyarázzák, a három évvel ezelőttit pedig konkrétan a Tinder világsikerével, amit a Facebook is próbál utánozni.

A kutatók viszont hangsúlyozzák: nem kell az internetnek tulajdonítani azt, hogy az online ismerkedők kapcsolatai erősebbek. Szerintük ugyanis az állhat a háttérben, hogy az online társkeresőt használók sokkal motiváltabbak a komoly kapcsolatok keresésében, mint akik nem vesznek igénybe ilyen szolgáltatást. Erre mutat rá a Business Insider felmérése is, amely szerint a Tindert használók 80 százaléka komoly kapcsolatot keres.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!