szerző:
hvg.hu

Olyan sokféle antivírusprogram létezik, hogy sokszor nem egyszerű eldönteni, melyiket lenne érdemes feltenni a gépre. Ehhez ad segítséget az alábbi lista.

Az AV-Comperatives az egyik legkomolyabb független antivírusprogramokat elemző műhely, hosszú idő óta rendszeresen közzéteszik adatsoraikat a vírusirtók teljesítményéről.

Legfrissebb elemzésükből is látható: a neves biztonsági szoftverekkel nehéz nagyon mellélőni, mindegyik 90 százalék fölött teljesít. Igen ám, de a néhány százaléknyi beengedett kártevő elég nagy galibát is tud okozni, nézzük tehát, melyek a jókon belül is a legjobbak.

©

A grafikonból látható, hogy a legutóbbi teszten 100 százalékos teljesítményt a Bitdefender, az F-Secure, a Kaspersky, a Panda, a Tencent és a Trend Micro vírusvédelmi programjai értek el, ezek tehát az összes kártékony szoftvert észlelték és még időben megállították. Illetve ott van még a Microsoft-féle Windowsba épített megoldás, valamint a Symantec programja, melyek felhasználói döntést kértek néhány kérdéses esetben, és ha ez rendben volt, akkor szintén teljesen hatékonyan végezték dolgukat. (Ezen gyártók közül szinte mindegyik kínál antivírusából ingyenes verziót is.)

Érdemes azonban pár pillantást vetni az alsó, sárga vonalra is. Ez a téves riasztások számát mutatja. Kiemelkedik a mezőnyből az F-Secure: a vállalat biztonsági szoftvere ugyan minden malware-t megfogott, de meglehetősen sok esetben azonosított (tévesen) vírusként olyan fájlokat és folyamatokat, melyek egyébként teljesen ártalmatlanok voltak.

A legjobb arányt a Bitdefender és a Kaspersky hozta: 100 százalékos védelem mellett csupán 1-1 alkalommal fogtak meg valamit, ami valójában nem vírus volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!