szerző:
hvg.hu

Több mint 134 ezren követik YouTube-on a Cargospotter csatornát, melynek Martin névre hallgató üzemeltetője hosszú évek óta teszi közzé a repülőkről készített érdekes videóit. Ezúttal egy igazi különlegességet sikerült lefilmeznie.

"15 év után végre sikerült levideóznom a világ legnagyobb propelleres repülőjét, az Antonov An-22-t. Mindig különleges és ritka repülőkre vadászok, és az Antonov 22-es kétségtelenül az egyik legkülönlegesebb repülő, amit valaha láttam" – írja videója mellett a Cargospotter csatorna mögött álló repülésrajongó, akinek a a belga Oostende repülőtéren sikerült lencsevégre kapnia egy ilyen gépet, ráadásul nem is akármelyiket: az UR-09307 lajstrommal repülő gép az egyetlen olyan An-22-es, amelyik civil repülésben teljesít szolgálatot. A gépmonstrum közel 7 éven át tartó kényszerpihenője után tavaly szállt fel ismét.

A teljes nevén Antonov An–22 Antyej típust a Szovjetunióban fejlesztették. Az 57,9 méter hosszú, 64,4 méteres szárnyfesztávolságú légcsavaros-gázturbinás szállító repülőgéptípus először 1965. február 27-én szállt fel. 68 darab készült belőle, az utolsó darabot 1976-ban gyártották.

A felvétellel kapcsolatos érdekesség, hogy a videó készítőjének négyórás vezetésébe került, hogy a helyszínre érjen, de azt állítja, megérte. Íme a maga teljes valójában egy Antonov AN-22 – aki kedveli a repülőgépeket, annak tetszeni fog a videó. Érdemes hanggal nézni, az sem semmi.

Ha megtetszett a gép, nézze meg azt is, amit ennél is ritkábban lehet videóra venni: így landol az óriásrepülő a sivatagban.

Ha máskor is látnia szeretne érdekes repülő videókat, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!