szerző:
hvg.hu

Jackie Charley egy karácsonyra készített rajzot szeretett volna képeslapként árusítani a Facebookon, az algoritmus azonban közbelépett és blokkolta a feltöltést. Az ábrázolt madarat szexuális tartalomnak nézte az oldal.

Ismét lecsapott a Facebook mindig résen lévő algoritmusa, és olyan dolgot tiltott le a közösségi oldalon, ami a legkevésbé sem számít szexuális tartalomnak. Hacsak nem a neve miatt csapott le rá a mesterséges intelligencia, mert az még éppen lehet áthallásos. Ezúttal ugyanis egy vörösbegyet ábrázoló karácsonyi képeslap szúrta a Facebook szemét.

A The Guardian beszámolója szerint a képet egy művész, Jackie Charley készítette, amit a közösségi oldalon karácsonyi üdvözlőlapként szeretett volna árusítani. Jackie szerint azonban a Facebook algoritmusa ezt nem hagyta jóvá, mert úgy találta, felnőtteknek szóló (szexuális) témát ábrázol. A piros-narancssárga színnel megfestett vörösbegy a művész szerint annak a három vázlatnak az egyike volt, amelyet nemrégiben készített. A másik egy mókust és egy szarvast ábrázolt.

A Facebook azonnal blokkolta a képeslapot, miután a művész megpróbálta értékesíteni azt a saját Facebook-oldalán. Mint írta, a Facebook az ilyenkor szokásos automatikus üzeneten kívül nem lépett kapcsolatba vele, ám miután híre ment a cenzúrának, felülbírálták a döntést.

©

A Facebook algoritmusának nem ez az első tévedése. Korábban egy mesehős szobráról készült fotót nem engedett feltölteni a rendszer, kicenzúrázták a világ egyik leghíresebb fotóját – amiért később elnézést kértek és visszatették a Facebookra –, valamint egy, a mellrák veszélyeire és a szűrővizsgálatok fontosságára irányuló kampányhoz készült rajzot sem engedtek hirdetésként megjeleníteni. Sőt, már egy római istenség szobráról készült fotót is cenzúrázott az algoritmus.

Ezek persze mind nevetséges döntések, ugyanakkor érdemes azt is hozzátenni, hogy ez továbbra is a kisebb probléma. A mesterséges intelligencia egyelőre nem 100 százalékos, így az algoritmus "túlkapásai" sokkal kisebb problémát jelentenek, mintha a rosszakarók valakiről ténylegesen meztelen képet töltenének fel a közösségi oldalra, és azt nem venné észre a Facebook. Nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a bosszúpornó elleni hadijárat miatt lesz még hasonló eset a közeljövőben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.