szerző:
hvg.hu

Bár az Apple az ellenkezőjét állítja, az egyik biztonsági cég szerint igen könnyen becsapható a jubileumi iPhone arcfelismerője, és ezt bizonyítja is.

A Bkav nevű biztonsági cég már régóta támadja az arcfelismerést, amennyiben azt biometrikus azonosítóként használják. 2008-ban például a laptopok esetében világított rá arra, hogy mennyire nem megbízható ez a módszer.

Most a jubileumi iPhone arcfelismerőjét, a Face ID-t pécézte ki, hogy hasonlót bizonyítson be róla. A Face ID, azaz az iPhone X arcfelismerője az ujjlenyomat-olvasót váltotta fel, és az Apple szerint jóval megbízhatóbb is annál: annak, hogy illetéktelen férjen a telefonhoz egy az egymillióhoz az esélye. Más kérdés, hogy az ikrek, vagy akár az egymásra hasonlító testvérek is kicselezhetik ezt a védelmet.

©

A Bkav szerint azonban egyáltalán nem tekinthető megbízhatónak a Face ID. Hogy ezt bizonyítsák, alaposan kitanulmányozták a rendszer mögött álló mesterséges intelligencia működését (amire – szerintük – túlzottan is támaszkodik az Apple). Különféle anyagok (szilikon, 3D nyomtatott „bőr”) felhasználásával készítettek maszkot, amelyik összességében nem került többe 150 dollárnál, azaz körülbelül 40 ezer forintnál. Mivel a Face ID felismerési mechanizmusa szerintük nem annyira szigorú (elég egy fél arc az azonosításhoz), a maszkkal könnyen ki lehetett cselezni, mint ahogyan azt egy videóval is szemléltették.

Félő, hogy ilyen maszkokat egyszerűen készítenek majd politikusokról, üzletemberekről, milliárdosokról, hogy megszerezve a telefonjukat, hozzájuthassanak fontos információikhoz. A Bkav szerint, ha már biometrikus azonosításról van szó, az ujjlenyomat-olvasó jóval megbízhatóbb, de persze az igazi védelmet továbbra is jelszó jelenti (amivel még az FBI sem boldogult). Az Apple egyelőre nem reagált.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!