szerző:
hvg.hu

Van egy olyan kis masina, amely hosszú-hosszú évtizedek óta minden valamirevaló iroda nélkülözhetetlen kelléke. A lyukasztógép egy igazi német mérnöki csoda: egyszerű és nagyszerű. A találmány előtt tiszteleg ma a Google.

Napra pontosan 131 éve, 1886. november 14-én egy Friedrich Soennecken nevű feltaláló besétált a német szabadalmi hivatalba, és benyújtott egy bizonyos "Gyűjtőmappákhoz való papírlyukasztó" nevű szabadalmi kérelmet. Akkor valószínűleg még ő sem sejtette, bár talán remélte, hogy találmánya meghatározó eleme lesz minden irodának, ahol előfordulhatnak lefűzni való iratok. De így történt, a papírlyukasztó gép olyannyira népszerű lett, hogy ma, 131. születésnapján a Google is lecserélte logóját egy különleges grafikára.

A kereső főoldalán látható rövid animáció nem is csak a lyukasztógép fő funkciója miatt érdekes, hanem a Google feliratot formáló "maradvány" miatt is. Ugyanis az egy dolog, hogy a lyukasztógép hivatalos dolga az, hogy a megfelelő helyeken lyukat üssön a papírba, hogy azt szépen be lehessen fűzni a többi mellé egy mappába. Aki gyerekként is találkozott már egy ilyen géppel, például szülei munkahelyén, az pontosan tudja, hogy a melléktermékként megszülető kis papírdarabkák mennyire jó játékot jelenthetnek – főleg, ha a gép alján lévő tárolóban különféle színű papírokból gyűlt összes egy színes halom.

Ha megfelelő játékossággal közelítünk egy jegyzetfüzetet, akkor pedig néhány perc gondos munkájával érdekes lepozgatós füzetet készíthetünk belőle – ezt bárki megmondhatja.

Kevesen tudják, de a lyukasztógépből többféle szabvány létezik: a nálunk talán leginkább elterjedt 2 lyukú mellett van 3 és 4 lyukat ütő masina is, ez utóbbit például Svédországban használják előszeretettel és szinte kizárólagosan. És persze mindegyik változatnál milliméterre meg van határozva a lyukak mérete és egymástól mért távolságuk.

Szintén jellegzetes a lyukasztógép hangja, melyet nem próbálunk meg szövegesen megidézni, inkább hallgasson bele alább.

Ennek szellemében mindenkinek jó munkát kívánunk mára, de persze főleg az irodai dolgozóknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.