szerző:
hvg.hu

Az Android legújabb, 8.1-es verziója várhatóan decemberben érkezik, és egy fontos fejlesztést már tudni róla: az alig használt alkalmazásaink "kárára" spórol meg nekünk sok-sok tárhelyet.

Bizonyára sok androidos mobillal és/vagy tablettel rendelkező olvasónk használ rendszertisztító alkalmazásokat, amelyek gyorsabbá teszik az eszközt, és feleslegesen elpazarolt memóriát szabadítanak fel. Ilyenkor az egyik legfontosabb lépés a gyorsítótár törlése, különösen azoknál az alkalmazásoknál, amelyeket alig vagy egyáltalán nem használunk. Nos, erre már figyelni sem kell a jövőben, az Android 8.1 ugyanis automatikusan elvégzi a feladatot.

Az Android Oreo új, decemberben érkező változatával a mobil folyamatosan figyeli, hogy melyek az alig használt appok, ezek gyorsítótárát pedig – ha már szűkös a szabad tárhelykapacitás – automatikusan törli.

XDA Decelopers vette észre a kódot, leírása alapján csak annyit tudni, hogy több napnak kell eltelnie, hogy ilyesmi történjen az inaktív alkalmazásokkal, de ennél pontosabb meghatározás egyelőre nincs, így nem tudni, milyen szempontok alapján dönt majd a törlésről az Android.

A gyorsítótárak olyan adatokat, képeket, mentett állapotokat stb. tartalmaznak, amelyek meggyorsítják az app működését. Ez sok appnál csak 1-2 MB, de vannak olyan programok is, melyeknél több száz megabájtot jelentenek, rengeteg hely szabadulhat fel egy ilyen törléssel.

A kiszivárgott adatokból úgy tűnik, hogy ez a funkció csak akkor fog működni, ha manuálisan engedélyezzük majd.

Ha értesülni szeretne a tárhelyspóroló funkció engedélyezéséről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.