szerző:
hvg.hu

Lehet, hogy mégsem annyira biztonságos a jubileumi iPhone arcfelismerője, mint azt mondják róla? Sorra érkeznek a hírek arról, hogy kicselezik.

Egy az egymillióhoz az esélye annak, hogy illetéktelen oldja fel az arccal zárolt jubileumi iPhone-t – állítja az Apple, azonban egymás után érkeznek arról a hírek, hogy a Face ID becsapható. Egymásra hasonlító testvérek is kinyithatják egymás telefonját (igaz, esetükben az Apple is kisebb valószínűségi arányt említ) vagy akár egy 3D nyomtatott maszkkal is kioldható bárki készüléke.

A legújabb hírek egy tízéves fiúról szólnak, aki feloldotta anyukája Face ID-val zárolt telefonját. A szülei – írja a Wired – mikor megmutatták új telefonjukat, azt mondták neki, hogy na ez az a telefon, amihez nem fog tudni hozzáférni, ám a fiú felvette az anyja telefonját, ránézett, és a készülék már működött is. Ezután a mama újra regisztráltatta az arcát, és a telefon, akkor már nem engedte a fiúnak a hozzáférést. Később a mama beltéri, esti fényviszonyok között újra regisztráltatta az arcát, ahogyan azt legelőször tette, és akkor a fiú a harmadik próbálkozásra már kinyitotta a telefont. Az apuka szerint, aki egyébként a technológiai műveletek igazgatójaként dolgozik egy cégnél, a készülék mesterséges intelligenciája egy idő után megismeri a fiú vonásait, aki ezután bármikor oldhatná a telefon zárolását. Még a papa telefonját is sikerült egy alkalommal feloldania a fiúnak, de ezt többet nem tudta megismételni.

©

A papája szerint már csak azért is meglepő a dolog, mert a fiú arca kisebb az anyukájáénál, ráadásul a papára jobban hasonlít, mint a mamára. A szülők először nevettek a dolgon, később azért már komolyabban vették, mert nem szeretnék, ha a gyerekük hozzáférne telefonjuk tartalmához. Nem mintha attól nem félnének, hogy a fiú visszaélne ezzel a „képességével” (egy igazán jó gyerekről van szó), de sok fontos pénzügyi információt is őriznek.

Az egyelőre nem világos, hogy a Face ID ilyesfajta családi problémája mennyire széles körű. Az Apple érdemben nem válaszolt a Wired felvetésére, csupán az arcazonosító „fehér könyvét” idézte, amelyben valóban szerepel, hogy a megadott statisztikai valószínűség különbözhet az ikrek és a testvérek esetében, valamint a 13 év alatti gyerekeknél is, akiknek még nem teljesen kifejlettek az arcvonásaik. Az aggodalmaskodóknak pedig azt javasolja, hogy használják a jelszavas hitelesítést. Valószínűleg ez az, amit a legkevésbé szeretne hallani az, aki megvásárol egy 1000 dolláros telefont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!