szerző:
Papós Tamás

Vitatják, hogy a globális felmelegedés eredménye vagy sem, de az biztos, hogy idén nyáron tudományos szenzáció volt, hogy az Antarktiszról levált egy 1 billió (!) tonnás jégdarab. A NASA képeket és élménybeszámolót közölt a Larsen C jégtömbről, amely láthatóan útra kelt.

Az Antarktisz nyugati részén idén nyáron bekövetkezett az, amire már évek óta lehetett számítani: a Larsen C nevű, félszigetszerű jégtömb leszakadt az Antarktiszról. A hír 2017 egyik tudományos szenzációja volt, hiszen nagyjából 460 millió úszómedencényi, 190 méter vastag, körülbelül 1 billió tonnás jégdarabról van szó. A tudósok azóta is azon vitatkoznak, hogy a 2016-ban hihetetlen rekordokat döntő globális felmelegedés tehet-e a leszakadásról.

A NASA két fotót közölt a Larsen C-ről, amely láthatóan már nem vékony repedések mentén van leszakadva az Antarktiszról, kezd eltávolodni tőle a történelem eddigi harmadik legnagyobb jégtömbje. (Azóta egyébként egy kisebb, „csak” fél budapestnyi méretű rész is levált.)

©

Hogy milyen lehet egy ilyen méretű jégtömböt látni élőben?

„Sokkoló volt látni. Olyan méretű jégtömbről beszélünk, ami kiterjedése miatt a levegőből úgy tűnik, mintha még része lenne az Antarktisznak.”

– nyilatkozta Nathan Kurtz, a NASA tudósa az 5700 négyzetkilométeres Larsen C-ről – számolt be a Science Alert.

Kurtz kutatócsapata egyébként azért utazott el, hogy pontosabb adataik legyenek a Larsen C olvadásáról, és annak hatásáról a jövőben. Ehhez különleges radarokat használnak, amelyek a jég- és a hótakaró pontos vastagságát is meg tudják állapítani, illetve infravörös kamerákkal figyelik a hatalmas jégtömb felszíni hőmérsékletét.

©

A leszakadáskor azt mondták a szakemberek, hogy 10 centiméterrel is emelkedne a globális tengerszint, ha az egész Larsen C elolvadna, de a becslés eléggé túlzó lehetett, most inkább 3 milliméterről beszélnek. Ezt az értéket is pontosítja majd a NASA csapata.

Ha értesülni tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.