szerző:
hvg.hu

Nem kis kockázatot vállalt a Ninja Theory nevű játékfejlesztő stúdió, ami egy erősen a depresszióra építő játék elkészítése mellett döntött. Az értékesítési adatokat nézve úgy tűnik, bejött a különös vállalkozás.

A Hellblade: Senua's Sacrifice című játék igazi kuriózum, amely a kelta történetmesélésen túl egyetlen, sokak számára talán elképzelhetetlennek tartott dologra helyezi a hangsúlyt: az emberi tudatot megsemmisítő mentális betegségekre. A csaknem három év alatt, húsz ember által készített játék 30 dollárért/euróért (kb. 9500 forint körüli összegért) tölthető le PlayStation 4-re és számítógépre is, és mivel már 500 ezernél is többen döntöttek a megvásárlás mellett, a Ninja Theoryhoz már 13 millió dollár folyt be, így nyereségbe fordult a projekt. Az eredményt mindössze három hónap alatt sikerült elérni, pedig a félmilliós mérföldkőhöz érkezést csak a hatodik hónapra várták.

Elsírtam magam a játék közben, mert megmutatta, hogy igenis meg lehet érteni engem is

– írta a fejlesztőknek az egyik játékos, aki gyerekkora óta komoly mentális problémákkal küzd. A program tehát nemcsak pénzügyileg siker, sokaknak jóval több annál. A fejlesztők egy videóban gyűjtöttek össze néhány felhasználói visszajelzést.

A stúdió társalapítója, Tameem Antoniades ennek kapcsán úgy véli, hogy a nagy kiadók által előtérbe helyezett, hatalmas költségvetéssel és fejlesztői háttérrel tolt AAA kategóriás játékok terepén egyre nehezebb dolguk van a kisebb stúdióknak. Antoniades szerint a nagyobb szereplők viselkedése gyakran megöli a kisebbeket, és nem mellesleg a kreativitást.

A fejlesztők sikeréhez az is hozzátartozik, hogy az október 10-ei lelki egészség világnapján a vásárlásokból befolyt teljes összeget felajánlották a Rethink Mental Illnes alapítványnak, amelyhez így 69 ezer euró folyt be.

A különleges játékot és világát bemutató Hellblade-kritikánkat itt olvashatja: Gyötrelem, magány és depresszió a köbön – ez a videójáték nagyon más, mint a többi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!