szerző:
hvg.hu

A böngésző gyorsítása után ezúttal a biztonságra helyezi a hangsúlyt a Firefox fejlesztőcsapata. A felhasználóknak jelezni fogja a böngésző, ha olyan oldalra tévednek, ahonnan már loptak adatot a hackerek.

Az idei év vége meglehetősen sűrűre sikeredett a Mozillánál. Néhány hete még arról szóltak a hírek, hogy a cég végre kiadta a legújabb böngészőjét, a villámgyors Firefox Quantumot, amiről nem sokkal később kiderült: nemcsak a fejlesztők állítják, hogy képes kenterbe verni a konkurenciát. Most ismét a Firefox miatt szólalt meg a Mozilla, ezúttal azonban nem a sebesség, hanem a biztonság növelésével tesznek a felhasználókért.

A Mozilla szerint a Firefox hamarosan képes lesz jelezni a felhasználóknak, ha olyan weboldalra tévednek, ahonnan korábban már adatokat loptak a hackerek. A böngésző fejlesztői a Have I been pwned? oldallal közösen kezdtek elkészíteni egy olyan funkciót, ami tájékoztatni fogja a felhasználót a helyzetről. A funkció megnézni, az adott oldal szerepel-e a Have I been pwned? adatbázisában. Ha igen, az azt jelenti, hogy az oldalról loptak már el adatot a hackerek. A Have I been pwned? oldal nevével már korábban is találkozhattunk: ők voltak azok, akik kiszúrták, 830 000 000 e-mailcím - jelszó páros került ki a netre.

A fejlesztés egyelőre korai szakaszban van, de a bátrabbak már letölthetik – ez azonban csak a Firefox fejlesztői változatával fog tudni működni. Fontos: a fejlesztés alatt álló funkció nem akadályozza meg az adott oldalra való belépést, csupán jelzi a felhasználónak, hogy a weboldal valószínűleg nem túl biztonságos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!