szerző:
hvg.hu

Az állatok, így az ember is a szivacsoktól eredeztethető, nem pedig a medúzáktól. Vagyis egyszerűbbek vagyunk, mint gondoltuk, mondják a tudósok.

Régóta tart a vita a kutatók körében: vajon a szivacsok vagy medúzák voltak-e az elsők az állatok nemzetségében? A Guardian azt írja, brit tudósok a legutóbbi kutatásuk alapján azt állítják: a vita végre el lett döntve: a szivacsok voltak az elsők. Ami azt jelenti, hogy az állatok, így mi emberek is a szivacsoktól származunk.

Davide Pisani, a Bristoli Egyetem a kutatásban részt vevő egyik professzora szerint ezért több energiát kel a szivacsok megismerésére fordítani, ha többet szeretnénk tudni az emberi fajról is. A kérdés, hogy a szivacsok vagy a medúzák voltak az állatok első képviselői nem lényegtelen. A szivacsok ugyanis sokkal egyszerűbbek, mint a medúzák, nincs izomzatuk, nem képesek mozgásra. Tehát ha közvetve is, de tőlük származunk, az azt jelenti, hogy egyszerűbbek vagyunk, mintha a medúzáktól lennénk eredeztethetők, mint ahogy ezt eddig sokan gondolták – teszi hozzá Pisani.