szerző:
hvg.hu

A Datally nevű alkalmazás segítségével minden egyes app számára ki-be kapcsolgathatjuk a mobilinternetet, így akadályozva meg, hogy az app a háttérben futva használja az adatkeretünket.

Aki menet közben szívesen nyomkodja a mobilját, annak – a választott csomagtól függően – előbb-utóbb szembesülnie kell azzal, hogy kezd elfogyni a havi kerete. Szerencsére már eddig is volt olyan alkalmazás, ami segít spórolni a megabájtokkal, a Google azonban készített egy újat, amely az eddigieknél jóval praktikusabbnak tűnik.

Az androidos eszközökre letölthető Datally lényege, hogy akár alkalmazásonként is beállíthatjuk, milyen appoknak engedjük meg a mobilinternet használatát, és melyek azok, amelyek nem fogadhatnak és nem is küldhetnek adatcsomagot. Vagyis gyakorlatilag minden egyes alkalmazásnál ki-be kapcsolgathatjuk a mobilnetet (vagy wifit). Ez azért is rendkívül hasznos, mert így biztos, hogy egyetlen alkalmazás sem fog a háttérben futva frissíteni.

A telepítés és indítás után a Datally folyamatosan fut a háttérben, és monitorozza, melyik tevékenység mennyi adatforgalommal jár. Az app kezdőképernyőjén egy gomb segítségével kapcsolhatjuk ki-be azt, hogy spóroljon-e nekünk az adatforgalommal.

©

Ha megnyitunk egy alkalmazást (például a YouTube-ot), megjelenik az app egy kis ikonja a kijelzőn, pont úgy, mint a Messengeres beszélgetések esetében a partnerek. Az alkalmazás itt valós időben mutatja, mennyi adatforgalmat generált az adott alkalmazás használat közben.

©

Az ikonra bökve dönthetünk arról, hogy blokkoljuk az adott alkalmazás adatforgalom-használatát. Ekkora elég a Block Data gombra bökni, így a mobilinternet az app számára "láthatatlan" lesz. Ha ezek után próbáljuk meg használni, ugyanolyan hibaüzenetet kapunk, mintha nem lenne internetünk. A kijelzőn megjelenő kis lakat pedig emlékeztet rá, az adott appot blokkoltuk.

©

Az adatforgalom használatáról kaphatunk napi, heti vagy havi lebontást is.

©

Ha pedig úgy döntünk, hogy mégis szeretnénk tovább használni valamelyik blokkolt alkalmazást, akkor a Manage Data menüpontban kapcsolhatjuk be újra.

©

Ha pedig végleg az utolsókat rúgja a keretünk, a helymeghatározás enegedélyezése után a kezdőképernyőn található Find Wifi gombra nyomva az app automatikusan megmutatja, milyen messzire találhatunk wifit, és kell-e jelszó a hozzáféréshez.

Van olyan spórolós megoldás is, amelyhez telepítenie sem kell semmit, azt javasoljuk, azt is fogadja meg: itt mutatunk egy pofonegyszerű trükköt, amellyel rengeteget spórolhat a mobilneten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló tanácsokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Androidos telefonja van? Így spórolhat sok tárhelyet rajta

Sok esetben egyszerűbb és a memóriát kímélőbb módszer, ha mobilon vagy tableten egy szolgáltatás honlapját nézzük, és nem az alkalmazását. Viszont a böngészős módszerhez is készíthető egy kis app, mutatjuk hogyan.