szerző:
hvg.hu

Nemrég több százezer videó miatt kellett intézkedni, ugyanis gyerekekre ártalmas felvételek voltak az oldalon, a YouTube pedig lép az ügyben: több mint 10 ezer moderátort alkalmaz majd, és kezelésbe veszi az algoritmusát is.

Novemberben óriási botrányt kavart egy cikk, amelyből kiderült, hogy az elméletileg gyerekeknek szánt, és a YouTube algoritmusa által is leellenőrzött videók valójában súlyosan ártalmasak a gyerekekre nézve. Olyan tartalmakról van szó, amelyek nemcsak erőszakosak, de helyenként már a pedofília határát is súrolják. A videómegosztó rögtön lépett: 270 felhasználói fiókra csaptak le, 150 ezer ilyen videót töröltek, 625 ezer videónál kapcsolták ki a kommentelés lehetőségét, emellett pedig mintegy 50 ezer csatornáról nagyjából 2 millió hirdetést távolítottak el. Ez viszont nem elég, a YouTube is tisztában van ezzel, így bejelentést tett a további intézkedésekről.

Először is az algoritmust vették kezelésbe, hogy az ilyen videókat ne engedje feltölteni a YouTube-ra. Egy algoritmus persze nem garancia a cél elérésére, ezért a videómegosztónál jövőre 10 ezer fölé emelik a moderátorok számát, akiknek az ilyen jellegű, az algoritmus által tévedésből felengedett felvételeket mielőbb törölni tudják.

A YouTube közölte: a szélsőséges erőszakot megjelenítő videók 70 százalékát a feltöltés utáni 8 órán belül törli az algoritmus, de e statisztika javítása mellett legalább ilyen eredményt szeretnének elérni az egyéb okok miatt gyerekekre ártalmas felvételek esetében is. Komolyabban figyelnek arra is, hogy milyen videóknál jelennek meg hirdetések.

Végül átláthatóságot is hirdetett a YouTube, nyilvános jelentéseket készítenek arról, hogy a szabályzatot sértő videók kapcsán milyen intézkedéseket tettek a moderátorok és/vagy az algoritmus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Naponta (!) 2 órát YouTube-oznak a magyar fiatalok, és most az is kiderült, kiket néznek

A 10 és 29 év közötti fiatalok 96 százaléka rendszeresen néz YouTube-videókat, saját bevallásuk szerint átlag napi 2 órát töltenek a videómegosztón. A legtöbb időt a 10-15 évesek fordítják YouTube-csatornák követésére, 22 százalékuk napi 4 óránál többet szán videónézésre – derült ki a SAKKOM Interaktív reprezentatív influencer kutatásából, melyet a Gemiusszal közösen végeztek. Az influencereket nemcsak nézik, de hatásukra vásárolnak is: minden harmadik fiatal vett már meg vagy próbált ki valamit miattuk.