szerző:
hvg.hu

Mire ön olvassa, lehet hogy 22 milliárd lesz a bevételük, de az is lehet, hogy "csak" 17, a lényeg persze nem változik: hackerek alaposan megszedték magukat azzal, hogy megcsapoltak pár "vastag" Bitcoin-pénztárcát.

A Bitcoin (BTC) értékének változása eddig se volt semmi, de az elmúlt 48 órában tényleg csak kapkodjuk a fejünket: szerda virradóra még “csak” a 12 ezer dollárt ért 1 BTC, fél órával cikkünk írása előtt elérte a 15 ezer dollárt, cikkünk írása pillanatában pedig már 15 500 dollár felett jegyzik. A hírnek minden Bitcoinba fektető örül, a legjobban a Winclevoss fivérek, de azok a hackerek is, akik a NiceHash bitcoinbányász oldalon rátették a kezüket pár “vastag” pénztárcára.

A TechCrunch beszámolója alapján az oldalt üzemeltető cég 24 órára felfüggesztette a működést, hogy megtudják, mi is történt pontosan. Ami eddig kiszivárgott: az érintett digitális pénztárcákban összesen 4736,42 BTC volt, amely – ebben a pillanatban – körülbelül 19,8 milliárd forintot ér. Mire elolvassa a cikket, ez már 22 milliárd is lehet, de a 17 milliárdra csökkenés sem lepne meg senkit.

A NiceHash felhasználóit arra kérte a cég, hogy azonnal változtassák meg jelszavaikat, hogy a még nagyobb bajt elkerüljék. A következő napok (?), hetek (?), hónapok (?) érdekes kérdése lesz, hogy mit ér egy ilyen óriási Bitcoin-lopás esetén egy rendőrségi feljelentés. Ezt természetesen megtette a NiceHash, illetve keresik az okokat, de a Facebook-oldalukon is látható, milyen komoly népharag tört ki a biztonsági hiba bevallása után.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.