szerző:
hvg.hu

Egy szűkszavú, de ígéretes közleményt adott ki az amerikai űrhivatal arról, hogy csütörtökön fontos fejleményekkel szolgálnak az exobolygók felkutatására indított Kepler-misszió legújabb felfedezéseiről.

A 2009-ben felbocsátott Kepler az első olyan amerikai űrteleszkóp, amelynek az a fő feladata, hogy Naprendszeren túli Földéhez hasonló méretű és jellegű bolygók létét mutassa ki. Az ilyen, úgynevezett exobolygókat még csak bő két évtizede ismeri az emberiség. Két éve éppen a Kepler fedezte fel a Föld 2.0 néven is emlegetett bolygót, melyet "új Föld" és "a Föld unokatestvére" névvel is illettek.

A NASA legutóbb idén februárban tett a témában fontos bejelentést, akkor a Spitzer űrtávcső segítségével találtak hét Föld-szerű bolygót, melyek közül később ötön vizet is kiszúrt a Hubble.

A csütörtöki bejelentést ígérő NASA-közlésből az is kiderül, hogy a Kepler adatainak elemzése közben a Google mesterséges intelligenciája talált valamit.

Ha értesülni szeretne a NASA csütörtöki bejelentésének részleteiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!