szerző:
hvg.hu

Francia kutatóknak először sikerült az óceán mélyén rögzíteni, ahogy a Föld folyamatosan hangot ad ki magából. Csak találgatják, mi okozhatja.

Különösebben nem meglepő, hogy a Föld egy zajos hellyé vált, elsősorban az embernek köszönhetően. Az autók, repülők, munkagépek és még vagy millió más dolognak köszönhetően az ember lakta területek rendkívül hangossá váltak, míg a civilizációtól távolabb eső vidékeken jóval csendesebb az élet. A tudósok szerint azonban nemcsak az emberek adnak ki hangot: a Földnek is van egy furcsa és megmagyarázhatatlan morajlása.

A BGR beszámolója szerint francia kutatóknak első ízben sikerült a víz alatt rögzíteniük azt a különleges hangot, ami valószínűleg már nagyon rég óta hallható, de még ma sem tudni, pontosan honnan származik. A bolygónk hangja egy tompa, de folyamatos morajlás.

A kutatók már az 1950-es években is megpróbálták rögzíteni a hangot – kevés sikerrel. Nemrég azonban méyen az óceánok hullámai alatt sikerült, a Geophysical Research Letters nevű tudományos lapban megjelent tanulmányban pedig a kutatókt megpróbáltak válasz találni a jelenségre.

A felvett hangot ülönböző zajszűrő szoftverek segítségével tették hallhatóvá. A szakemberek egy éven át figyelték a jelenséget, amely szinte változatlan intenzitással volt hallható. A kiváltó okban egyelőre nincs egyetértés, de könnyen lehet, hogy valójában egy akusztikus rezonancia. A jelenség lényege, hogy egy tárgy úgy is képes átvenni a másik rezgését, hogy nincsenek közvetlen fizikai kapcsolatban egymással.

Persze mindez semmi ahhoz képest, milyen "horrorfilmszerű" hangok vannak a világűrben – a NASA rögzítette, ide kattintva meghallgathatja őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!