szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, a spórolásnak komoly ára van – így foglalható össze a LED-izzókkal kapcsolatos új tudományos kutatás eredménye, amely figyelmeztet: minden élőlény megérzi a fényszennyezés egyre növekvő mértékét.

Nem csoda, hogy elterjedtek a LED-es fényforrások, hiszen 80 százalékkal csökkenthető velük a világítás költsége, de hátrányai is vannak a jelenségnek. Az már korábban kiderült, hogy a LED-izzós közvilágítás az alvásunkat is zavarhatja, a Science Advences tudományos folyóiratban pedig most újabb rossz hatásról számoltak be: sok olyan dolgot kivilágítunk, amit korábban nem, ezzel pedig növeljük a fényszennyezettséget.

Egész pontos számok is igazolják ezt: 2012 és 2016 között globálisan minden évben 2,2 százalékkal nőtt a megvilágított felületek területe, leginkább Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában. A szakértők egy VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite) nevű radiométert használtak, amely a látható és az infravörös tartományban lévő fényt észleli. 2011 októbere óta kering a Suomi-NPP nevű műholdon a Föld körül, segítségével nagyon pontos térképeket sikerült készíteni. A kamera szenzora azonban az 500 nanométer alatti hullámhosszú fényt nem képes észlelni, így néhány, egyre elterjedtebbé váló LED-es fényt nem érzékel. Összehasonlítva a projekt elején készített felvételekkel így néhány város sötétebbnek is tűnik, holott a valóságban éppen olyan fényesek vagy épp fényesebbek. A fényszennyezettség így a VIIRS-nél mutatottnál jóval erőteljesebb lehet.

Nyilván Európában is, de ott már arányaiban nehéz komoly növekedést produkálni, az öreg kontinensről ugyanis már korábban kiderült, hogy igen rosszul áll e téren: az európai és észak-amerikai emberek 99 százaléka marad le a csillagos égbolt gyönyörű látványáról bizonyos fokú fényszennyezettség miatt. Egy korábbi cikkünkben meg is nézheti, hogy milyen élményről maradunk le emiatt.

Ez már túlzás?
©

Felesleges dolgokkal növeljük a légszennyezettséget, Chris Kyba, a kutatás vezetője azt a példát hozta elő, hogy miért világítunk ki bicikliutakat olyan parkokban, amelyek eleve ki vannak világítva. Lehetne még rengeteg értelmetlen példát sorolni a LED-izzókkal történt spórolás következményeként.

A szakértők szerint a fényhasználat fenntarthatóbb formáiról kellene gondolkodni, arról, hogy hol, mennyi, milyen intenzitású fény alkalmazható. Kiemelik azt is, hogy a mesterséges fény környezetszennyező – például növeli a szén-dioxid-kibocsátást –, és a LED-izzók elterjedésével a Föld még kevesebb területén lehet megtapasztani a természetes fényciklusokat. Az emberek egészsége mellett az állatokra is veszélyes, egyes mikroorganizmusok és növények fennmaradását is nehezítik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!