szerző:
hvg.hu

Arról, hogy a napfogyatkozás károsíthatja a szemet, már sokat beszéltek a szakemberek, arról azonban kevésbé, mi történik, ha védőszemüveg nélkül nézünk a Napba. Most ez is kiderült.

A tudósok minden egyes napfogyatkozás alkalmával – legyen az részleges vagy teljes – elmondják, hogy a megfelelő védőszemüveg nélkül ne nézzük a jelenséget, mert annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Ennek ellenére sokan mégis megteszik. Az idei amerikai napfogyatkozás után például megugrottak a gyanús Google-keresések, sőt, még egy videó is készült, amin azt látni, ahogy Donald Trump is védőszemüveg nélkül néz az ég felé.

Hogy pontosan mi történik a szemmel ilyenkor, arról már jóval kevesebb szó esik, egy 20-as éveiben járó nőnek "köszönhetően" azonban végre erre is fény derül. Az említett nő ugyanis szintén védőszemüveg nélkül nézte a napfogyatkozást.

A BGR beszámolója szerint nemrég a JAMA Ophthalmology nevű szaklapban jelent meg egy esetleírás a nőről, aki az amerikai napfogyatkozás után három nappal ment orvoshoz. A beszámoló szerint a nő többször, nagyjából 6 másodpercig figyelte az égi jelenséget védőszemüveg nélkül, majd 15-20 másodpercig egy ismeretlen gyártótól származó védőszemüvegben.

Négy órával később homályos látásra, metamorfopszia (az egyenes vonal hullámszerűnek látszik, és egyes részei eltűnnek), valamint a színlátás csökkenésére panaszkodott, ami a bal szemét sújtotta jobban. A bal oldalon ráadásul egy sötét folt is zavarta a látását.

©

Az orvosok képalkotó diagnosztika segítségével vizsgálták meg a nőt, és azt tapasztalták, hogy a szeme épp olyan félhold alakban sérült, mint amilyen a nap alakja volt a napfogyatkozás idején.

Mint kiderült, a tünetekre egyelőre nincs gyógymód, a nő nem is nyerte vissza teljesen a látását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!