szerző:
hvg.hu

A YouTube elleni harcban óriási sikert ért el a Facebook: a közösségi oldal megegyezett a Universal zenei kiadóval, így egy rakás nagy sláger jogdíjmentesen elérhetővé vált a felhasználók számára.

A Facebookról eddig is tudtuk, hogy a YouTube vetélytársa akar lenni, és fizetéssel csábítja magához a legnépszerűbb videósokat, de nemrég új szintre léptek Zuckerbergék: elkezdtek tárgyalni a legnagyobb zenei kiadókkal, hogy többszáz millió dollárért cserébe a Facebook tagjai bármilyen zenét és bárhogyan felhasználhassanak a videóikban. Megvan a projekt első nagy sikere: megegyeztek az Universal kiadóval.

A szerződéssel a Facebook mellett az Instagramon és az Oculus VR-szolgáltatásain is jogdíjmentesen lehet aláfestő zeneként használni a videókhoz, már amenniyben a Universal előadóinak slágereit szerkesztik hozzá. Közleménye alapján az Universal további zenei meglepetéseket is kínál majd a Facebookon. Nem lepődnénk meg, ha mondjuk előrukkolnának egy olyan alkalmazással, ami gyerekjátékká teszi a zenék felhasználását a videókhoz.

Csak hogy érzékeltessük: a YouTube nem rendelkezik ilyen zenei jogdíjakkal, így az oda feltöltött videókban maximum 7 másodperc erejéig lehet bármilyen zenét használni a videókhoz. Ha viszont a Facebook minden népszerű zenét tálcán kínál a vloggereknek, alighanem sokan komolyan elgondolkodnak, hogy a közösségi oldalra töltsenek fel videókat a YouTube helyett.

Egyébként pár napja a YouTube is kötött egy megállapodást a Universal kiadóval, de nem azért, hogy a vloggerek bármilyen zenét használhassanak: ez az üzlet ahhoz kellett, hogy a YouTube márciusban valóban elindíthassa fizetős streaming zeneszolgáltatását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!