szerző:
hvg.hu

Az Apple szerint a régebbi telefonok lassítása egy jó dolog. Ezzel együtt elnézést kértek a felhasználóktól.

Eljutottak az Apple-höz azok a felhasználói visszajelzések, amelyek szerint az emberek nem igazán díjazzák a vállalat korábbi iPhone-ok teljesítményének kezelésével kapcsolatos üzletpolitikáját. Nem volt nehéz meghallani a panaszokat, a cég ellen ugyanis több eljárás is indult az ügyben. Az amerikai gyártó által kiadott nyílt levél szerint:

Tudjuk, hogy néhányan azt érezhetitek, cserbenhagyott titeket az Apple. Bocsánatot kérünk.

A bocsánatkérés után magyarázat következik. Az Apple emlékeztet a jelenleg alkalmazott akkumulátortechnológia sajátosságaira, illetve arra, hogy az aksi elöregedése miatt idővel előfordulhatnak váratlan leállások. Ezek mögött az áll, hogy a készülék így védi meg magát – illetve egyes alkatrészeit – az öregedő akkumulátor működése által okozott problémáktól. A cég szerint az ilyen, váratlan leállások jelentős mértékben rontanak a felhasználói élményen. Az iOS 10.2.1 verziója óta éppen ezért fogják vissza a régebbi (akkumulátoros) készülékek maximum teljesítményét, hogy ilyen "védekező" leállások minél kevesebbszer rontsanak bele a felhasználók mobilozásába.

Az Apple-nél úgy látják, az újítás (hatásának) fogadtatása pozitív, és mindenkinek meg kell értenie, hogy a dolog "valamit valamiért" alapon működik. A kevesebb váratlan leállás/újraindulás ára pedig az, hogy bizonyos esetekben lassabban indulnak el az alkalmazások vagy úgy általában lassabban működik a készülék.

Azt ugyanakkor a vállalatnál is érzik, hogy szerencsésebb lett volna erről korábban is világosan kommunikálni. Ezért aztán a mostani bocsánatkérés mellett egyrészt 79 dollárról 29 dollárra csökkentették a garanciális időszakon túli akkumulátorcsere árát; másrészt néhány hónapon belül betesznek az iOS-be egy olyan menüpontot, ahol mindenki tájékozódhat a készülék aksijának állapotáról, illetve az állapot teljesítményre gyakorolt hatásáról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!