szerző:
hvg.hu

Két héttel ezelőtt járt a Föld közelében a 3200 Phaethon nevű aszteroida, ami a Geminidák meteorraj létezésért felel. Kiderült, nagyobb mint eddig gondolták.

Eseménydúsan telt az idei karácsonyi készülődés a csillagászok számára – de nem(csak) a fa vagy az ajándékok beszerzése miatt. December 16-án ugyanis egy tíz éve nem látott aszteroida, a 3200 Phaethon húzott el a Földtől biztonságos, 10 millió km-es távolságba. A NASA szakembereinek azonban sikerült lencsevégre kapniuk az égitestet.

A 3200 Phaethonról alapvetően két dolgot lehetett tudni: egyfelől ez az aszteroida felelős a Geminidák meteorraj létezéséért, másfelől pedig méretét tekintve 5 km átmérőjű. Ez azt jelenti, hogy a Földet eltalálva jó eséllyel elpusztítaná, vagy legalábbis súlyos következményei lennének a becsapódásnak. Szerencsére ez most nem fenyegetett, hiszen mintegy 10 millió km-es távolságra volt tőlünk, azonban még így is jóval közelebb volt, mint a legutóbbi észleléskor.

©

Ezt a lehetőséget azonban a NASA kutatói arra használták ki, hogy megpróbálják az eddiginél részletesebben is megfigyelni az aszteroidát. A Puerto Ricóban található Arecibo Obszervatórium segítségével az eddigi legélesebb képet készíteni róla, így figyelve meg az alakját és a méretét. Ez utóbbi esetében meglepetés érte a kutatókat, ugyanis kiderült,

a 3200 Phaethon nagyobb, mint azt eddig gondolták.

Az aszteroida az eddig gondolt 5 km helyett körülbelül 5,75 km átmérőjű, ami nem tűnik túl nagy különbségnek, de a földi becsapódásnál már igen sokat számítana.

Alakját tekintve egy hosszúkás gömbszerű formáról van szó, egyik végén egy jókora mélyedéssel, ami a tudósok szerint kráter lehet.

Legközelebb 2027 környékén jár majd a Föld közelében az aszteroida, remélhetőleg addig(ra) még jobb képeket tudunk majd készíteni róla.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!