szerző:
hvg.hu

Azt tudni lehetett, hogy a számítógépek szinte mindegyikénél lassulást eredményez majd a múlt héten nyilvánosságra hozott processzorhiba szoftveres javítása, de sok felhasználó még ennél is rosszabbul járt: a szoftverfrissítés után egyáltalán nem kapcsol be a gépük.

Senkinek nem lehet panasza a Microsoftra, a vállalat nagyon gyorsan lereagálta az utóbbi idők legnagyobb kiberbiztonsági botrányát. Miután kiderült, hogy az elmúlt 20 évben gyártott processzorok közül szinte mindegyikben megvan a Meltdown vagy a Spectre nevű, nemrég felfedezett gyártási hibák valamelyike, a Microsoft fejlesztői gyorsan elkészítették azt a rendkívüli frissítést, amely a Windows oldaláról elhárítja a bajt. A csomag kiküldését azonnal meg is kezdték a gépekre világszerte.

Sokan éppen kedden kaptak a szoftverfrissítésből, a pakkot annak rendje és módja szerint telepítették is, majd újraindították a számítógépet. Azaz csak újraindították volna, de ebből csak a kikapcsolás része sikerült – azóta pedig egyáltalán nem bootol be a gép.

A Microsoft közlése szerint a probléma az AMD processzorral szerelt gépek egy részét érinti. A vállalat vizsgálata kiderítette a hiba okát is: a Microsoft ugyan a chipgyártó által korábban átadott dokumentáció alapján készítette el a Windows-frissítést, viszont kiderült, hogy az AMD chipjei a valóságban nem olyanok, mint azt a dokumentációban állították róluk. Ezért aztán a gép nem tudja lekezelni a helyzetet, a szoftver nem kompatibilis a hardverrel.

A további problémák elkerülése érdekében a Microsoft leállította a frissítések kiküldését az érintett AMD processzort tartalmazó számítógépekre. Egyúttal felvették a kapcsolatot az AMD-vel, hogy megkapják a chipek felépítését és működését hitelesen leíró dokumentációt. Amint ennek alapján elkészülnek a javítás javításával, az AMD-s gépekre is postázzák az elmaradt javítócsomagot.

Aki már pórul járt, az – operációs rendszerétől függően – az alábbi linkekre kattintva talál segítséget ahhoz, hogyan lehelhet újra életet a számítógépébe: Windows 10, Windows 8, Windows 7.

Hogy a Meltdown és a Spectre hibák kihasználásával milyen károkat okozhatnak az ön számítógépén és telefonján, arról ide kattintva olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!