szerző:
hvg.hu

Az Aviation Safety Network adatai szerint 2017 minden eddiginél biztonságosabb év volt a polgári repülésben. Sajnos azért így is voltak súlyos balesetek. A szervezet ábráiból kiderülnek a részletek is.

A repülésbiztonsági vállalat első grafikonján a halálos áldozatot követelő repülőgép-szerencsétlenségek száma látható, 1946-tól 2017-ig. Mint látható, a balesetek száma a kilencvenes évek közepe óta szinte folyamatosan csökken. A trendet leginkább az ötéves átlagot jelző piros vonal mutatja.

©

A második ábrán a tavalyi tíz baleset elhelyezkedése látható, a harmadikon pedig a szerencsétlenségek dátuma, országbéli helye, az érintett repülőgép típusa, illetve az áldozatok száma szerepel.

©
©

Az utolsó ábra azt mutatja, hogy a repülési folyamat mely fázisában következett be a baleset. Klasszikusan a felszállást (takeoff) és a közvetlenül utána következő emelkedést (initial climb), valamint az ereszkedés-landolás (approach, landing) idejét tartják legveszélyesebbnek. Tavaly is ezekben a fázisokban történt a legtöbb baleset.

©

A repüléstől ugyan sokan félnek, de mint a számok évek óta mutatják, nem azért, mert sok repülőbaleset történik. Itt talál néhány érdekességet, illetve azt is megtudhatja, hova érdemes ülni a repülőn, hogy még akkor is jó esélye legyen a túlélésre, ha valami baj történik a géppel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!