szerző:
hvg.hu

A Philips szerint a SmartSleep nevű eszközük használói sokkal jobban és pihentetőbben fognak aludni, az ugyanis a mélyalvás fázisában fehér zajt játszik a fülbe.

Az elmúlt években nemcsak a mindennapos tevékenységünket tették könnyebbé, kényelmesebbé az okoseszközök, de az éjszakáinkat is. Kezdve azzal, hogy az okostelefonok, táblagépek, laptopok már képesek arra, hogy esténként ne kék színárnyalattal világítsanak (ezzel segítve elő, hogy álomra tudjuk hajtani a fejünket), a viselhető eszközök folyamatosan monitorozzák az éjszakáinkat, amiből kiderül, mennyire tudtuk kipihenni magunkat. A Philips most egy újabb viselhető eszközt mutatott be, ami szintén a pihenésünket igyekszik segíteni.

A SmartSleep nevű eszköz valójában egy fejpánt, amibe hangszórót is építettek. A készülék pedig nem véletlenül néz ki úgy, ahogy, a fejpántban lévő szenzorok ugyanis folyamatosan érzékelik az agyi aktivitásunkat. Az adatokat egy okostelefonos alkalmazásnak küldi el, amely ha azt érzékeli, hogy már mélyen alszunk, úgynevezett fehér zajt kezd el játszani, amiről a Philips azt állítja, képes megerősíteni ezt az alvásfázist.

©

Hasonló eszközt egyébként a Rythm nevű startup is készített már, a Dreemet 2017 júniusában mutatták be, és nagyjából 500 dolláros (kb. 130 ezer forint) áron kínálják. Ennél valamivel olcsóbb lesz a SmartSleep, a Philips csupán 400 dollárt (kb. 103 ezer forint) kér el érte.

©

A fejlesztők szerint az eszköz nemcsak javítja az idősebb felnőttek alvásminőségét, de a memóriájukat is javíthatja. A The Verge szerint ugyanakkor az erre vonatkozó kísérleteket csak kevés ember bevonásával végezték el, így kérdéses, valóban annyira hatékony-e az eszköz, mint gondolják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!