szerző:
hvg.hu

Nem hivatalos információk szerint a hatóságok által kivédhetetlen programot fejlesztett egy közelmúltban történt adóellenőrzés miatt a Magyarországról másfél éve kivonult taxivállalat: a szoftverrel gombnyomásra zárolhatják a cég számítógépeit, valamint telefonjait is, lakat alá helyezve ezzel minden adatot (és bizonyítékot) egy-egy nem várt vizsgálat során.

Az amerikai kémfilmekben látható manőverhez hasonló programot dolgozhatott ki az amerikai Uber, amely a Bloomberg beszámolója szerint a cég elektronikai eszközein (tehát laptopjain és telefonjain is) megtalálható adatokat hivatott "elrejteni", térdre kényszerítve ezzel a tengerentúli, de gyakorlatilag minden más ország ellenőrző hatóságait.

A Bloomberg úgy tudja, hogy a Ripley névre keresztelt "fegyver" főleg a rendőrség és az adóhatóság nem hivatalos látogatása miatt készült, miután a vállalat Kanadában található montreali irodájában razziát tartottak a revizorok, mert úgy találták, a társaság súlyosan megsértette az ország adótörvényeit. A most megjelent hírek szerint a program nem törli, csupán zárolja a cég adatait, és számos Uber-kirendeltségen használták már, mintegy tucatszor megakadályozva azt, hogy a hatóságok összehangolt akciói során terhelő bizonyítékokat gyűjthessenek be a vállalatra és az alkalmazottakra nézve.

A jelentés több Uber-sofőr nyilatkozatáról is említést tesz, amelyek szerint az intézkedés elsősorban azért vált szükségessé, mert elmondásuk szerint az Egyesült Államokon kívüli hatóságok gyakran parancs nélküli vizsgálatra hivatkozva jelennek meg, ami nem tekinthető hivatalos eljárásnak.

Az intézkedés egyébként különös egybeesést mutat egy, az Uberrel kapcsolatos múlt évi hírrel. Mint megírtuk, a 2016-ban több millió Uber-ügyfél és sok százezer sofőrjük adatait lopták el hackerek. A cég bár felfedezte az adatlopást, az érintettekkel ugyanakkor semmit nem közölt, a hackerekkel viszont megegyeztek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Óriási bakit követett el az Uber, lehet, hogy az eddigi legnagyobbat

Csak a héten derült ki, hogy tavaly 57 millió felhasználó és amerikai sofőrök adatait is ellopták az Ubertől, majd a vállalat "valahogyan" megegyezett a hackerekkel. A Kaspersky Lab szerint amit a cég tett, annak csúnya következményei lehetnek: fellelkesülhetnek a hackerek.