szerző:
hvg.hu

Rendhagyó módon kapcsolja össze a kulturális közeget korunk egyik legfelkapottabb mobilos szokásával a Google: alkalmazásuk új funkciója a szelfink alapján keresi meg a ránk hasonlító művészeket és fontosabb személyeket.

A főként művészetkedvelőknek fejlesztett, iPhone-okra és androidos telefonokra is letölthető Arts & Culture nevű ingyenes alkalmazással különféle helyszíneket, dokumentumokat, és személyeket ismerhetünk meg, akik és amelyek jelentős hatással voltak világunk alakulására. Az appot most újabb izgalmas funkcióval bővíti a Google, ehhez pedig nem mást, mint a szelfizést veszik alapul: a felhasználókról készült önarcképeket feltöltve az alkalmazás megkeresi a készítőjére leginkább hasonlító művészt vagy történelmileg fontos személyt. Hogy az illető mennyire hasonlít a képernyőn megjelenő figurára, azt az app százalékban igyekszik kiszámítani. Alább egy példa, ott épp 53 százalékos egyezést mutat II. Szaniszló Ágost lengyel király és a kép készítője.

Itt pedig egy másik, ám sajnos nem túl jó példa, már ami az algoritmus működését illeti. Láthatóan még nem tökéletes minden, de a lényeg ettől függetlenül is érthető.

A felhasználók a kapott eredmények után „tanulhatnak” is, ugyanis a hasonmásként mutatott személyre egy pillanat alatt rá lehet keresni, így röpke történelemleckének is felfogható egy-egy edukációs céllal tartott fotózkodás. A képek elmenthetők, és bármikor visszakereshetők.

A fejlesztés egyetlen negatívuma, hogy egyelőre csak az Egyesült Államokban élők használhatják, de nem túl merész tippünk szerint rövidesen idehaza is kipróbálható lesz. Az Arts & Culture alapvető funkciói viszont most is gond nélkül működnek, így már csak azok miatt is érdemes egy próbát tenni vele, hiszen egyébként hasznos eszközről van szó: 70 ország több mint ezer múzeumának anyagát tartalmazza.

Ha értesülni szeretne, amikor a magyar felhasználóknál is bekapcsolják az új funkciót, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!