szerző:
hvg.hu

Olyan anyagot fedezett fel egy japán kutató, amelynek mindenki örülhet: a leginkább szuperhősök képességeit idéző üveg "gyógyulási folyamata" még csak emberi beavatkozást sem igényel.

Valljuk be, ha mi magunk nem is voltunk még elszenvedői, ismerőseink/barátaink révén mindannyian megtapasztaltuk már a berepedt vagy rosszabb esetben szilánkosra tört kijelző során jelentkező (emberi) fájdalmat. Elég egy óvatlan pillanat, egy-egy szerencsétlenül sikerült landolás akár „végzetes” is lehet mobilunkra nézve, a helyzetet ráadásul nagyban nehezíti, hogy a ma kapható készülékek alkatrészeihez meglehetősen borsos áron lehet hozzájutni, a javítási költségekről már nem is beszélve.

Az ilyen és ehhez hasonló problémákat hivatott megoldani a Tokiói Egyetem legújabb büszkesége, melyet az intézmény egyik diákja fedezett fel, a The Guardian szerint véletlenül: Yu Yanagisawa ragasztóval kísérletezett, amikor az újonnan keletkezett anyag élei egymáshoz tapadtak, 30 másodperc után pedig teljesen megszilárdultak.

A beszámolóból kiderült, egy polimer típusú üveg speciális válfajáról, a poliéter-tioureáról van szó, amely megfelelő nyomóerő kifejtése esetén a kijelzőn keletkezett repedéseket, súlyosabb töréseket egyaránt korrigálni képes. Az anyag különleges tulajdonságainak hála ráadásul nem igényel melegítést vagy különösebb emberi beavatkozást, az elemek szobahőmérsékleten képesek kölcsönhatásba lépni egymással – és épp emiatt olyan jelentős a felfedezés.

A kutatást végző professzor, Takuzo Aida szerint a kis tömegű anyag leginkább mobiltelefonoknál tehet jó szolgálatot, de más, törékeny eszközöknél is hiánypótló fejlesztés lehet majd.

Hasonló megoldás már most is létezik, a 2015-ben piacra dobott LG G Flex 2 telefonjának hátlapja olyan speciális bevonatot kapott, mely másodpercek alatt képes eltüntetni magáról az akár nagyobb karcolásokat is. Igaz, a kijelzőt ért sérülésekkel az nem tudott mit kezdeni. Egyébként ilyen látványosan működött.

Ha ez érdekes volt és máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Balogh Csaba Tech

Betört a telefonja kijelzője? Nem indul a laptop? Olcsón is megúszható, csak időben kell lépni

Egy húszezer forintos mobilnál is rosszul tud esni, ha elromlik, betörik a képernyője vagy ellopják a készüléket. A drágább telefonok, laptopok és háztartási gépek esetén pedig még többet kell ilyenkor fizetni a javításra vagy pótlásra. Olcsóbb megoldás van, a mobilszolgáltatóknál és az elektronikai áruházláncoknál is. Egy feltétele van csak: magunk ellen kell fogadni.