szerző:
hvg.hu

A Juno űrszonda eddig is csodálatos képeket küldött a Juipter viharfelhőiről, ezúttal azonban egy lélegzetelállító felvételt készített 13 ezer kilométer magasból.

A tavalyi évben kétségtelenül a NASA Juno nevű űrszondája szolgáltatta a legszebb, világűrben készült képeket. Amellett, hogy a Jupiteren érdekes viharrendszert észlelt, csodás képet készített róla először távolról, majd közelről, végül a NASA karácsonykor kiadott belőlük egy nagy adagot. A jelek szerint azonban a Juno épp ott folytatja az idei évet, ahol 2017-et befejezte: a Jupiterről készült csodás képek küldésével.

Az űrszonda decemberben is készített egy nemrég közzétett képet a bolygóról – magyar idő szerint 18 óra 43 perckor készítette a Juno az északi félteke felhői felett mintegy 13 245 km-es magasságban, a 48,9 szélességi foknál –, ami talán még az eddigi fotókat is felülmúlja. A Jupiter hatalmas, kavargó viharfelhői miatt az egész olyan, mintha nem is egy fotót, hanem egy erőteljes festményt látnánk.

©

A NASA magyarázata szerint a kép épp azon a határon készült, ahol a nappalt felváltja az éjszaka. A képen egyetlen pixel 9,28 km-t jelent, ami jól mutatja, milyen hatalmas bolygóról és milyen elképesztő nagyságú felhőkről van szó.

A Juno által készített nyers fotót a NASA szakemberei dolgozták fel, hogy minél színesebb formában láthassuk mi is, ugyanakkor törekedtek a színhűségre.

Bár az űrszonda még nagyon "fiatal", hamarosan véget érhet a pályafutása. Az utazása öt éven át tartott, a tudományos küldetését pedig két évre tervezték – ugyanakkor a tudósok már fontolgatják, hogy meghosszabbítják azt. A Juno ugyanis a NASA szerint kiválóan teljesít, és semmilyen jele nincs annak, hogy az eszközzel bármi baj lenne. Amikor pedig végleg véget ér küldetése, pont úgy vezetik majd bele a bolygóba, mint ahogy azt a Cassinival tették tavaly a Szaturnusznál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!