szerző:
hvg.hu

Felelősségre vonják azt a két orosz mérnököt, akik a szarovi nukleáris kutatóközpont szuperszámítógépétől, no meg a bitcointól várták a gyors meggazdagodást.

Két orosz mérnököt vádolnak azzal, hogy az ország egyik legerősebb szuperszámítógépének teljesítményét saját kriptopénz-bányászati céljaikra vetették be – írja az Interfax. Az eset a Moszkvától nem messze fekvő Szarov városban történt, az orosz Los Alamosként is emlegetett létesítményben, amely a szovjet, majd az orosz atomfegyverkezés központjaként ismert. A központ létezése sokáig államtitok volt, és itt készült a hidegháború idején a Szovjetunió első nukleáris bombája. A szögesdróttal körülvett központ ma is igen szigorúan őrzött, idegeneknek csak különleges engedéllyel lehet bejutniuk.

A mintegy 20 ezer embert foglalkoztató létesítmény 2011 óta működő szuperszámítógépe egyike az ország legerősebb masináinak, ezerbillió számítást végez másodpercenként. Biztonsági okokból általában nem is kapcsolódik a gép az internetre, és éppen ezzel követték el a bányászok a hibát. A kriptopénz-bányászathoz óriási feldolgozási teljesítményre és internet-kapcsolatra van szükség. Miután a mérnökök manuálisan csatlakoztatták a gépet a netre, a létesítmény biztonsági rendszere jelzett a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSB). Haladéktalanul kivizsgálták a gyanús tevékenységet, és elkapták a bányászokat.

A helyi média nem közölte a mérnökök nevét, akikről most annyit tudni, hogy büntetőeljárás indul ellenük, és nem hagyhatják el az országot.