szerző:
hvg.hu

Felelősségre vonják azt a két orosz mérnököt, akik a szarovi nukleáris kutatóközpont szuperszámítógépétől, no meg a bitcointól várták a gyors meggazdagodást.

Két orosz mérnököt vádolnak azzal, hogy az ország egyik legerősebb szuperszámítógépének teljesítményét saját kriptopénz-bányászati céljaikra vetették be – írja az Interfax. Az eset a Moszkvától nem messze fekvő Szarov városban történt, az orosz Los Alamosként is emlegetett létesítményben, amely a szovjet, majd az orosz atomfegyverkezés központjaként ismert. A központ létezése sokáig államtitok volt, és itt készült a hidegháború idején a Szovjetunió első nukleáris bombája. A szögesdróttal körülvett központ ma is igen szigorúan őrzött, idegeneknek csak különleges engedéllyel lehet bejutniuk.

A mintegy 20 ezer embert foglalkoztató létesítmény 2011 óta működő szuperszámítógépe egyike az ország legerősebb masináinak, ezerbillió számítást végez másodpercenként. Biztonsági okokból általában nem is kapcsolódik a gép az internetre, és éppen ezzel követték el a bányászok a hibát. A kriptopénz-bányászathoz óriási feldolgozási teljesítményre és internet-kapcsolatra van szükség. Miután a mérnökök manuálisan csatlakoztatták a gépet a netre, a létesítmény biztonsági rendszere jelzett a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSB). Haladéktalanul kivizsgálták a gyanús tevékenységet, és elkapták a bányászokat.

A helyi média nem közölte a mérnökök nevét, akikről most annyit tudni, hogy büntetőeljárás indul ellenük, és nem hagyhatják el az országot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!