szerző:
hvg.hu

Visszatért az internetre a „nigériai herceg” típusú csalás, igaz, kissé más köntösben, és a kriptopénzek körüli fejhajtást meglovagolva.

Ezúttal nem egy szegény nigériai herceg kér pénzt a jószívű netezőktől, hanem olyan hírességek, mint Elon Musk vagy John McAfee. Pontosabban nem ők, hanem azok a kiberbűnözők, akik visszaélnek a nevükkel.

Olyan üzenet jelent meg a Twitteren, amelyben például Elon Musk kéri azt, hogy adjunk át neki 0,025 bitcoint, hogy azután azoknak, akik ezt gyorsan megteszik, 0,5 bitcoint küldjön vissza. Hihetetlen, hogy egyáltalán elhiszi valaki, hogy Musk majd ilyennel tölti az idejét.

©

Az újfajta csalás február elején ütötte fel a fejét a neten, és a csalódott kriptopénz-tulajdonosokra vadászik. A Wired által idézett példában, a John McAfee nevével visszaélő csaló egészen rövid idő leforgása alatt 0,184 bitcoint gyűjtött így össze, ami – cikkünk írásakor – 1452 dollárt (azaz nagyjából 370 ezer forintot ér), azért ez nem rossz pénz néhány óra alatt.

©

A Dallas Hacker Association kutatója szerint a csalók azokat vették célba, akiket rosszul érint a kriptopénzek jelenlegi bedőlése, és most kapkodnak fűhöz-fához, hogy ne érje veszteség őket. Egyébként nemcsak a bitcoinnal kapcsolatban terjed a csalás, vannak, akik a Litecoint és az Ethereumot szemelték ki, a módszerek mindenesetre ugyanazok, mint a bitcoin esetében.

Most már csak az a kérdés, hogy hányan fognak bedőlni az új „nigériai hercegnek”, és vajon a Twitter tesz-e valamit a csalók ellen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!