szerző:
hvg.hu

Elérhetővé vált a VLC harmadik főverziója, amelynek újdonsága például, hogy alacsony CPU-használat mellett is képes 4K-s videókat lejátszani. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Sokan talán nem is tudnak róla, de február 1-je különleges dátum az informatika történetében. 2001-ben ugyanis ezen a napon jelent meg a VLC Media Player legelső verziója, ami szép lassan a világ legjobb nyílt forráskódú, keresztplatform média-lejátszójává nőtte ki magát. Az idei évben pedig már 17 éves lett a VLC, a fejlesztők pedig – ha megkésve is, de – közzétették a lejátszó eddigi legnagyobb frissítését, amit mostantól erre a linkre kattintva bárki letölthet.

A VLC 3.0-a androidos eszközökre, iPhone-ra és iPadre, Chrome OS-ra, Android TV-re, Linuxra, macOS-re, Apple TV-re és Windowsra is elérhető, így nem is csodálkozunk azon, hogy nem sikerült pont február 1-jére elkészülni vele. A Chromecastra készült program ugyanakkor még csak béta verzióban létezik, és csak androidos eszközökön, valamint Chromebookon működik.

Az új médialejátszó többek között lehetővé teszi a 4K-s és 8K-s videók dekódolását is alacsony processzorhasználat mellett, és támogatja a 360 fokos videók és hangok lejátszását is.

A felhasználók emellett mostantól a VLC-n keresztül is böngészhetnek a helyi hálózat meghajtóin, az új feliratkezelő motor pedig az összetett szövegelrendezést (Complex Text Layout), valamint a különleges karakterek megjelenítését is támogatja (például az ázsiai nyelvekét).

Az egyik legnagyobb változást a "motorháztető alatt" kell keresni, a fejlesztők szerint ugyanis mindegy, hogy milyen platformon használja valaki a VLC-t, a forráskód gerince minden esetben ugyanaz. Ez nemcsak a fejlesztők számára lehet könnyebbség, de a régebbi eszközökön is stabil működést eredményez. Vagyis mindegy, hogy Windows XP, Android Gingerbread 2.3 vagy iOS 7 fut az eszközön, a VLC működni fog.

©

A felhasználók szempontjából egy másik, igen fontos fejlesztés, hogy az androidos Chromecast és a Chromebookok is megkapták a támogatást, ami rengeteg új felhasználót jelenthet a VLC-nek. Előbbi azért is rendkívül jelentős lépés, mert a VLC Android fejlesztője, Geoffrey Métais szerint ugyanis a Chromecast nem támogatja a helyi médiafájlok lejátszását. Egy youtube-os videó vetítésekor például a YouTube weboldaláról streamel a Chromecast, így a VLC-nek is egyfajta szervernek kell lennie ahhoz, hogy együtt tudjon vele működni. A valós idejű lejátszást viszont nem volt egyszerű így kivitelezni, a telefonok ugyanis jóval kevésbé erősek, mint egy számítógép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Így mentheti le a gépére a YouTube-ról a videókat

Több mint 15 éve jelent meg a VLC médialejátszó, és az idővel (no meg a számos javítással, fejlesztéssel) a legjobb nyílt forráskódú, keresztplatform lejátszóvá vált. Az alábbiakban egy kevéssé ismert funkcióját mutatjuk be.