szerző:
hvg.hu

Elérhetővé vált a VLC harmadik főverziója, amelynek újdonsága például, hogy alacsony CPU-használat mellett is képes 4K-s videókat lejátszani. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Sokan talán nem is tudnak róla, de február 1-je különleges dátum az informatika történetében. 2001-ben ugyanis ezen a napon jelent meg a VLC Media Player legelső verziója, ami szép lassan a világ legjobb nyílt forráskódú, keresztplatform média-lejátszójává nőtte ki magát. Az idei évben pedig már 17 éves lett a VLC, a fejlesztők pedig – ha megkésve is, de – közzétették a lejátszó eddigi legnagyobb frissítését, amit mostantól erre a linkre kattintva bárki letölthet.

A VLC 3.0-a androidos eszközökre, iPhone-ra és iPadre, Chrome OS-ra, Android TV-re, Linuxra, macOS-re, Apple TV-re és Windowsra is elérhető, így nem is csodálkozunk azon, hogy nem sikerült pont február 1-jére elkészülni vele. A Chromecastra készült program ugyanakkor még csak béta verzióban létezik, és csak androidos eszközökön, valamint Chromebookon működik.

Az új médialejátszó többek között lehetővé teszi a 4K-s és 8K-s videók dekódolását is alacsony processzorhasználat mellett, és támogatja a 360 fokos videók és hangok lejátszását is.

A felhasználók emellett mostantól a VLC-n keresztül is böngészhetnek a helyi hálózat meghajtóin, az új feliratkezelő motor pedig az összetett szövegelrendezést (Complex Text Layout), valamint a különleges karakterek megjelenítését is támogatja (például az ázsiai nyelvekét).

Az egyik legnagyobb változást a "motorháztető alatt" kell keresni, a fejlesztők szerint ugyanis mindegy, hogy milyen platformon használja valaki a VLC-t, a forráskód gerince minden esetben ugyanaz. Ez nemcsak a fejlesztők számára lehet könnyebbség, de a régebbi eszközökön is stabil működést eredményez. Vagyis mindegy, hogy Windows XP, Android Gingerbread 2.3 vagy iOS 7 fut az eszközön, a VLC működni fog.

©

A felhasználók szempontjából egy másik, igen fontos fejlesztés, hogy az androidos Chromecast és a Chromebookok is megkapták a támogatást, ami rengeteg új felhasználót jelenthet a VLC-nek. Előbbi azért is rendkívül jelentős lépés, mert a VLC Android fejlesztője, Geoffrey Métais szerint ugyanis a Chromecast nem támogatja a helyi médiafájlok lejátszását. Egy youtube-os videó vetítésekor például a YouTube weboldaláról streamel a Chromecast, így a VLC-nek is egyfajta szervernek kell lennie ahhoz, hogy együtt tudjon vele működni. A valós idejű lejátszást viszont nem volt egyszerű így kivitelezni, a telefonok ugyanis jóval kevésbé erősek, mint egy számítógép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu Tech

Így mentheti le a gépére a YouTube-ról a videókat

Több mint 15 éve jelent meg a VLC médialejátszó, és az idővel (no meg a számos javítással, fejlesztéssel) a legjobb nyílt forráskódú, keresztplatform lejátszóvá vált. Az alábbiakban egy kevéssé ismert funkcióját mutatjuk be.