szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, mintha az egész világ kriptopénzt akarna bányászni, mindenesetre naponta érkeznek a hírek az újabb és újabb illegális esetekről.

Igencsak találékonyak a kriptopénz-bányászatra szakosodott kiberbűnözők. A The Hacker News legutóbb például arról számolt be, hogy a legújabb tendencia az, hogy speciális scripteket helyeznek el a weboldalakban, és ezek a scritpek titokban arra kényszerítik a látogatók számítógépeit, hogy azok kriptopénzt bányásszanak a támadók számára.

Több ezer ily módon érintett kormányzati weboldalt találtak szerte a világon, de elsősorban az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Mint kiderült, a hackerek egy népszerű kisegítő plugint, a BrowseAloudot szemelték ki. A BrowseAloud a gyengénlátókat segíti, audióvá konvertálja a weboldal szövegét. A hackerek ennek a pluginnek a kódjába injektálták a kriptopénz-bányászati scriptet.

Az említett scriptet több mint 4200 weboldalon találták meg, az érintett webhelyek listája itt érhető el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!