szerző:
hvg.hu

A napokban jelent meg a Stop Smoke Stock nevű alkalmazás, amely nem csak fejlesztői szerint egy furcsa színfolt a dohányzásról leszoktató appok tengerében. Miután a felhasználó megadja, hogy mennyit dohányzott, illetve mennyit költött rá, kap 3 évnyi dohányzásnak megfelelő virtuális pénzt. Ezzel aztán valós részvényekkel kereskedhet, mint a Tesla, Apple, Amazon, Ethereum vagy Bitcoin.

Az alkalmazás fejlesztői szerint a hosszú távú következmények csekély viselkedésmódosító hatással bírnak, ami nehézzé teszi a leszokást, hiszen az egészségre gyakorolt hatások évek, évtizedek múlva jelentkeznek. Azok a döntések, amiknek csak a távoli jövőben lesz hatása, nem járnak érzelmi bevonódással, ezért a döntéshez kapcsolódó feladatokat mind az agy racionális felének kell végeznie. Ez konfliktushoz vezet a dohányozni akaró érzelmi és a dohányozni nem akaró racionális döntéshozó között. Mivel a döntéseink többsége érzelmi alapon dől el (bármennyire is szeretjük azt hinni, hogy nem), az azonnali kielégülésért sóvárgó részünk nyeri a harcot az esetek többségében.

Erre alapozva a Stop Smoke Stockban a hangsúly a leszokás rövid távú, anyagi következményein van. Azáltal, hogy a felhasználó a leszokással megspórolt pénzével virtuálisan kereskedik, az anyagi haszon kerül közelebb a valósághoz, aminek jutalmazó, megerősítő hatása van a leszokási folyamatban. Ezzel párhuzamosan természetesen az élettani mutatók javulása is követhető az alkalmazásban, olvasni lehet a káros hatásokról, díjakat lehet szerezni, illetve naptárban vezethetők az esetlegesen elszívott cigik.

A Stop Smoke Stock alkalmazás ingyenes, androidos telefonokra a Google Play áruházból lehet letölteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!