szerző:
Balogh Csaba (Barcelona)

Használatra kész a European Aviation Network nevű hálózat – jelentette be a barcelonai Mobile World Congress szakkiállításon a Deutsche Telekom. A rendszer összekapcsolja a műholdas és mobilhálózati kommunikációt, amelyből a felhasználók csak annyit fognak észrevenni, hogy mobiljukat nemcsak, hogy nem kell majd kikapcsolniuk a repülőn, de az alkalmazásokat és netes funkciókat úgy tudják használni utazás közben is, mintha a Földön lennének vele. Akár videótelefonálásra is.

A European Aviation Network (EAN) az első, integrált, műholdas és LTE-hálózat Európában. Norvégiától Görögországig és Portugáliától Romániáig, 30 országban összesen 300 bázisállomást alakítottak ki nagyjából 18 hónap alatt. Az EAN műhold, melyet az Inmarsat állított pályára tavaly nyáron, 2017 szeptembere óta már teljes funkcionalitással működik. Ez a 10 000 méteres utazási magasságon is széles körben elérhetővé teszi a szélessávú internethasználatot.

Ahhoz, hogy egy repülőgép EAN-képes legyen, ezt a két kis antennát kell rászerelni. A jobb oldali a földi állomásokkal, a bal oldali pedig a műholdakkal tartja a kapcsolatot.

©

Magyarországon öt újonnan felépített, speciális LTE-állomás csatlakozik az európai EAN-hálózathoz, mégpedig Sármellék, Tamási, Domonyvölgy, Dombrád és Vésztő Telekom-telephelyein.

Ha értesülni szeretne az újítás bevezetéséről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!