szerző:
hvg.hu

A kutatóknak lehetőségük volt megfigyelni a 2017 VR12-t, ami legközelebb csak 177 év múlva tér vissza a Föld közelébe.

A tavalyi év vége meglehetősen izgalmasan alakult a csillagászok számára, szinte egymás után "érkeztek" az aszteroidák. Ezek többsége persze biztonságos távolságban kerülte el a Földet – ami mondjuk az 5 km-es aszteroida esetében kifejezetten megnyugtató –, de volt olyan is, ami ennél jóval közelebb volt hozzánk. A napokban pedig ismét egy olyan égitest húzott el mellettünk, ami "potenciálisan veszélyes" a bolygónkra.

A 2017 VR12 nevű aszteroida nem épp egy apró kavics: körülbelül 457 méter széles, így egy esetleges becsapódással igen nagy pusztítást tudna okozni – számolt be róla a BGR. Szerencsére azért a Földtől számított 1,4 millió km-es távolsága azért megnyugtató, a NASA szakembereinek azonban jó alkalmat adott arra, hogy megfigyeljék. Az aszteroida Föld-közeli repülését a Virtual Telescope Project szakemberei követték nyomon, az eseményről pedig élő közvetítést is készítettek a YouTube-on.

Ha a 2017 VR12 eltalálná a Földet, valószínűleg komoly pusztítást okozna, de közel sem lenne annyira "halálos", mint amennyire azt a laikusok gondolják. A dinoszauruszokat kipusztító égitest ugyanis mintegy 14 km széles volt, vagyis nagyjából 30-szor akkora, mint a most megfigyelt égitest.

©

A NASA szakemberei szerint egyébként a 2017 VR12-től most egy jó ideig megint nem kell tartanunk, az ugyanis csak 177 év múlva éri el újra a Földet. Igaz, ha bejön Stephen Hawking jóslata, azt már senki sem fogja látni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!