szerző:
hvg.hu

Ma van a Mario Day, azaz a Nintendo által életrehívott játékfigura világnapja. Ennek alkalmából a Google beköltöztette őt a térképalkalmazásába.

A játéktörténelem legismertebb figurájának, Mariónak is van ünnepnapja, ráadásul kettő is. Super Mario születésnapja szeptember 13-án van, van viszont még egy jeles dátum, amit a kultikus vízvezeték-szerelő nevének és a mai nap angolszász dátumozásának hasonlóságából vezetnek le. Ma van ugyanis március 10., azaz MAR10, azaz MARIO. Néhány éve a Google és a Nintendóval közös en ünneplik ezt a napot, mégpedig a Google Maps térképein, ahol néhány napon át elérhető egy kis extra mariózás.

Az idei esemény már el is kezdődött, a csatlakozáshoz az iPhone-okon és androidos telefonokon futó Google Térkép alkalmazást kell megnyitni. A célállomás beállítása után az app útvonaltervet jelölő részén egy sárga kérdőjel jelenik meg, amelyet aktiválva a Mario Kartból ismert gokartozó figura ugrik elő. Az útvonalat követve pedig ő maga is halad velünk. Mivel központilag bekapcsolt eseményről van szó, az alkalmazást külön emiatt nem kell frissíteni.

©

Nehezítés, valamint ellenfelek egyáltalán nincsenek, hiszen elsősorban kozmetikai kiegészítésről van szó, de némi kihívás azért mutatkozik: a haladási irány bizonyos pontjain sárga kérdőjelek ugranak fel, amelyeket 100-szor megérintve a játékból ismert szintlépős hanggal jutalmaz a rendszer.

Ezzel egyidőben a Google egy felhívást is intézett a felhasználók felé, ennek lényege, hogy a játékot kipróbálók készítsenek képernyőmentést az útvonalukról, a #MarioMaps hashtaget használva pedig töltsék fel azokat a Twitterre vagy az Instagramra. A Google ezekből szemezgetve egy összállítást készít majd.

A Nintendo népszerű karaktere először 1981-ben, a Donkey Kong című programban bukkant fel, és két évre rá meg is kapta önálló játékát, amelyben testvére, Luigi oldalán volt irányítható. Mario és a figurához kapcsolódó videojátékok óriási sikert futottak be, számos kiadás készült, és egy ideje már mobilon is elérhetők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!